Japonia dorește ca noul model să fie operațional și în serviciu după 2030. Ministerul japonez al Apărării a solicitat aproximativ 730 de milioane de dolari pentru finanțarea cercetării și dezvoltării avionului de luptă propus, denumit F-X sau F-3, dar proiectul va costa în total 40 de miliarde de dolari, iar contractul vine într-un moment oportun pentru Mitsubishi, deoarece compania se retrage din producerea aeronavelor regionale de pasageri SpaceJet, pe fondul pandemiei.

Decizia era așteptată deoarece Mitsubishi Heavy este singurul producător japonez de avioane de luptă și nicio altă companie nu a depus ofertă pentru acest contract. De altfel, în 2016 compania a făcut primul zbor cu prototipul experimental X-2 Shinshin, dezvoltat împreună cu ministerul Apărării și considerat a fi primul avion invizibil dezvoltat de Japonia.

Alți furnizori și parteneri pentru acest proiect vor fi identificați cel mai probabil până la sfârșitul anului. Lockheed Martin, Super Hornet Boeing și Northrop Grumman sunt trei dintre firmele americane care și-au exprimat interesul. Totodată, și Rolls Royce Holdings din Marea Britanie vizează un parteneriat în proiectul Japoniei.

Anual, forțele aeriene ale Japoniei, dotate în special cu aparate F16 și F15 americane, efectuează peste o mie de interceptări împotriva aeronavelor militare chineze și rusești. Tensiunile cu China au crescut în ultimii ani, mai ales că aceasta și-a dezvoltat propriile programe militare ale unor aeronave de luptă performante.

Sursă alternativă: Reuters

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday