Pe măsură ce numărul cazurilor noi a atins niveluri record, sondajele de opinie arată că tot mai multe persoane se opun organizării Jocurilor Olimpice, amânate de anul trecut, și solicită premierului instituirea unei stări de urgență pentru o perioadă mai lungă de timp.

Potrivit unui sondaj efectuat de NHK la sfârșitul săptămânii trecute, doar 16% dintre respondenți au răspuns că Jocurile Olimpice ar trebui să organizate, în scădere cu 11% față de luna precedentă, în timp ce 77% au considerat că ar trebui anulate sau amânate. Jocurile Olimpice sunt programate să se desfășoare în perioada 23 iulie – 8 august, însă Takeshi Niinami, consilier economic al premierului Suga, a declarat pentru Reuters că nu este sigur că Jocurile Olimpice pot avea loc conform planificării.

Totodată, Guvernul a anunțat că începând de azi și până pe 7 februarie se instituie stare de urgență și în Osaka, Kyoto, Hyogo, Fukuoka, Aichi, Gifu și Tochigi. 

”Declararea stării de urgență este un mijloc puternic, bazat pe lege, pentru combaterea răspândirii infecțiilor, dar pune și restricții mari asupra vieții oamenilor”, a spus prim-ministrul Yoshihide Suga. 

Premierul Japoniei a fost criticat pentru răspunsul lent și confuz la pandemie, iar 88% dintre cetățeni consideră că data de 7 februarie este prea devreme pentru a ridica starea de urgență.  

”Este foarte puțin probabil să vedem o scădere a cazurilor după doar o lună”, a spus Yoshihito Niki, specialist în boli infecțioase și profesor la Spitalul Universitar Showa.

Japonia a raportat marți 4.527 de cazuri noi și 51 de decese, bilanțul total ajungând la aproape 300 de mii de persoane infectate și 4.158 de decese.

Surse alternative: Reuters, CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday