Ministrul japonez al Industriei a declarat în urmă cu puțin timp că nu fost luată o decizie, dar că acțiunea este necesară în procesul de dezafectare completă a centralei, care se va întinde pe mai mulți ani. Un anunț oficial în acest sens va fi făcut până la finalul lunii.

În același timp, ministrul Mediului spunea încă de anul trecut că apa radioactivă va trebui aruncată în Oceanul Pacific, deoarece nu mai poate fi depozitată. Declarația a stârnit la vremea respectivă un val de reacții negative din partea statelor vecine, iar acum este de așteptat ca întreaga comunitate internațională să reacționeze similar. Totodată, experții cred că decizia va deteriora puternic relațiile Japoniei cu Coreea de Sud, care în urma incidentului din 2011 a interzis importurile de fructe de mare din Japonia.

Presa locală scrie că până la eliberarea efectivă a apei contaminate, sunt necesari până la doi ani de pregătiri, pentru că, mai întâi, apa radioactivă trebuie să fie filtrată, apoi diluată în apă de mare, iar abia după aceea poate fi aruncată în ocean. Chiar și după un asemenea proces lung, biologii cred că va fi afectată dramatic biodiversitatea din regiune, pe o suprafață foarte mare. Pescarii se plâng că nu vor mai putea pescui în aceste ape, în următorii ani.

Peste un milion de tone de apă contaminată sunt în prezent depozitate în rezervoarele uzinei Fukushima. Centrala nucleară a fost distrusă de mai multe explozii în 2011, produse în urma unui cutremur puternic urmat de un tsunami.

Surse: Reuters, Deutshce Welle, The Guardian

Foto: Unsplash/ Ajay Pal Singh Atwal

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday