Consiliul de Securitate al Japoniei caută un înlocuitor pentru sistemul de apărare american împotriva rachetelor, Aegis Ashore, până în octombrie. Anunțul, la câteva zile după ce autoritățile nipone au decis suspendarea programului considerat costisitor, dar și pe fondul creșterii tensiunilor cu Coreea de Nord.

Prim-ministrul Shinzo Abe a spus că una dintre opțiuni poate fi dotarea cu un sistem ofensiv de rachete, transmite Reuters.

În 2018, când Japonia a ales sistemul de apărare împotriva rachetelor, oficialii au convenit că atacarea bazelor de rachete nu contravine legislației privitoare la renunțarea la război, deoarece reprezintă în sine un act de apărare.

Această concluzie a determinat achiziția de rachete de croazieră care ar putea lovi Coreea de Nord din Marea Japoniei.

Alternative la Aegis Ashore ar putea include creșterea numărului de aeronave de avertizare timpurie transportate în aer sau desfășurarea de drone care ar putea monitoriza site-urile de rachete.

Fără un înlocuitor al Aegis Ashore, Japonia ar trebui să se bazeze mai mult pe navele Aegis echipate cu radar, care patrulează Marea Japoniei și bateriile de rachete Patriot, care reprezintă o ultimă linie de apărare.

Sursa foto: BBC News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday