Prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, susține că acordul privind migrația, semnat de liderii europeni, nu prevede ca Roma să primească înapoi migranții care s-au mutat în Germania din Italia, o declarație care ar putea să o nemulțumească pe cancelarul german Angela Merkel, care are nevoie de angajamente clare ale partenerilor europeni în acest sens, pentru a împiedica prăbușirea guvernării coaliției sale.

“Acordul nu prevede ca Italia să primească migranți din Germania”, a declarat Conte într-o conferință de presă după summit-ul de două zile de la Bruxelles. “Nu am semnat vreun acord specific cu Merkel” cu privire la preluarea migranților, a adăugat el.

Conte a negat, de asemenea, în mod deschis ceea ce a spus anterior președintele francez Emmanuel Macron despre noile centre pentru procesarea cererilor de azil, și anume că acestea pot fi înființate doar în “state frontale”, care includ Italia, dar nu și Franța.

“Macron era obosit. Nu sunt de acord cu ce a spus el “, a declarat Conte reporterilor, adăugând că toate statele Uniunii Europene ar putea înființa astfel de centre, “inclusiv Franța “. Majoritatea migranților intră pe teritoriul UE prin Italia, Spania sau Grecia, deoarece formează periferia sudică a blocului.

Conte a mai spus că unele state din UE s-au oferit neoficial să deschidă aceste centre pe propriul teren, dar a subliniat faptul că Italia nu este printre ei.

Acordul semnat de liderii europeni se bazează pe acțiuni “voluntare” din partea statelor membre privind găzduirea centrelor migrante sau luarea de refugiați din alte state, iar Conte a declarat că pot fi folosite “proceduri” împotriva țărilor care nu se angajează să respecte acordul.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday