”Aceasta este cu siguranță cea mai puternică explozie din craterul sudic care a fost descoperit în 1971. Nu am văzut astfel de explozii de ani de zile, dar în acest moment nu există niciun risc pentru populație, în afară de fumul care poate crea probleme de respirație pentru câteva ore și cenușa care acoperă clădirile și străzile”, a spus Marco Neri, expert în vulcanologie și membru al Institutului Național Italian pentru Geofizică și Vulcanologie (INGV).

Potrivit experților, spectacolul de artificii face parte dintr-o erupție stromboliană care se numără printre activitățile normale ale vulcanului.  Luni, în jurul orei 23:00, fântânile de lavă, înconjurate de nori imenși de fum, au depășit 1.500 de metri înălțime, în timp ce mii de fragmente de rocă au fost aruncate din crater la câțiva kilometri depărtare.

Potrivit vulcanologilor, Etna aruncă magmă primitivă, un termen care se referă la tipuri de magmă a căror compoziție s-a schimbat puțin, în comparație cu cea a mantalei Pământului unde s-a format. Este o magmă mai profundă, care provine din interiorul muntelui înalt de peste 3.300 de metri și care poartă o încărcătură mai mare de gaz. Din acest motiv, este capabil să producă fântâni de lavă foarte înalte. ”În 1789 fântânile de lavă au atins 3.000 de metri”, a spus Boris Behncke, vulcanolog la Institutul Național de Geofizică din Catania.

Cea mai lungă erupție înregistrată a avut loc în iulie 1614, aceasta având o durată de 10 ani. Atunci vulcanul a emis mai mult de un miliard de metri cubi de lavă, acoperind 21 km pătrați. Cea mai cunoscută și mai distructivă erupție a avut loc în 1669, când lava, însoțită de cutremure, a îngropat zeci de orașe și chiar a ajuns la mare.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday