Informațiile au fost oferite de oficialii israelieni pentru BBC. “Există trupe care sunt mutate spre granițe. Este o mișcare de pregătire”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF), colonelul Jonathan Conricus.

Anterior, publicațiile internaționale scriau Israelul pregătește trupe pentru o posibilă operațiune la sol, o mișcare care ar aminti de măsuri similare din timpul războaielor Israel-Gaza, din 2014 și 2008-2009.

Conricus a mai precizat că au fost chemați și 3.000 de rezerviști, iar oficialii militari de la frontieră au primit ordin “să se pregătească pentru orice posibilitate, inclusiv o escaladare a conflictului”. “Sunt acolo în procedura de luptă, pregătindu-se practic pentru luptă, asta fac trupele. Dar nu este primul lucru pe care îl vom face. Ne concentrăm pe degradarea capacităților inamicilor”, a mai declarat colonelul.

Mutările de trupe au loc în contextul escaladării conflictului dintre Israel și Gaza. Violențele dintre evreii israelieni și minoritatea palestiniană a țării s-au intensificat peste noapte, cu singagogi atacate și lupte de stradă între evrei și arabi. Cel puțin 83 de persoane și-au pierdut viața în Gaza, de la izbucnirea conflictelor, de luni, în timp ce în Israel șapte persoane au murit. 

Comunitatea internațională a cerut oprirea ostilităților dintre cele două părți, acestea fiind cele mai violente din ultimii ani, iar SUA plănuiește să trimită un emisar pentru a discuta cu cele două părți. Trimisul special ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a scris pe Twitter: “Opriți imediat focul. Escaladarea duce spre un război pe scară largă. Liderii din ambele părți trebuie să își asume responsabilitatea calmării situației.”

Sursă: BBC, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday