Potrivit Bloomberg până acum au fost administrate 10,8 milioane de doze de vaccin anti-Covid în 29 de țări, dintre care 4,5 milioane în China (până pe 31 decembrie, ultima raportare). Pentru populația Chinei, procentul este însă de doar 0,32% și, oricum, este vorba de propriul vaccin împotriva Covid, autorizat încă din iulie anul trecut, înainte de finalizarea testelor. 

În SUA vaccinarea a demarat pe 14 decembrie, iar până pe 1 ianuarie au fost administrate aproape 3,5 milioane de doze, pentru 1,06% din populație, mult sub pragul de 20 de milioane pe care Statele Unite și-l propuseseră de atins până la sfârșitul anului 2020. 

Deși se află abia pe locul trei ca număr, Israel, care a reușit să administreze peste un milion de doze, se află pe primul loc în lume ca eficiență, cu aproape 12% din populație deja vaccinată. Israelul a cumpărat serul de la BioNTech și Pfizer pe 19 decembrie și a ajuns să vaccineze în medie aproximativ 150 de mii persoane pe zi, iar autoritățile speră să vaccineze întreaga populație până la începutul primăverii. 

Marea Britanie, prima țară europeană care a demarat campania de vaccinare, a reușit din 8 decembrie și până pe 31 decembrie să administreze 947 de mii de doze (1,47% din populație). 

Rusia a utilizat până pe 21 decembrie 440 de mii de doze (pentru 0,3% din populație), însă Moscova a autorizat propriul vaccin (Sputnik V), în august anul trecut și a demarat vaccinarea înainte de finalizarea studiilor. 

În Europa vaccinarea a început pe 27 decembrie, în toate statele membre, iar Germania a administrat până ieri peste 165 de mii de doze, pentru 0,2% din populație, în timp ce Franța a administrat doar 138 de doze până pe 30 decembrie și 322 de doze până ieri, 1 ianuarie, spre nemulțumirea președintelui Emmanuel Macron. 

În România au fost vaccinate până azi 13.242 de persoane (0,075% din populație), pe locul 15 mondial ca număr de doze administrate.

Potrivit datelor Bloomberg, guvernele lumii au achiziționat în avans 8,25 de miliarde de doze, iar cele mai multe dintre ele au fost precomandate de la AstraZeneca (necesarul pentru 1,46 miliarde de oameni). 

Surse: Bloomberg, The Guardian, BBC

Grafic: Our World in Data

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday