Sute de polițiști au fost mobilizați pentru căutarea celor șase evadați, iar în ajutorul acestora au fost aduse drone și a elicoptere. Guvernul a anunțat că armata și agenția Shin-Bet vor ajuta, de asemenea, la căutarea evadaților. 

Pe lângă cei cinci deținuți din gruparea Jihadul Islamic, încă unul este un fost comandant al unei facțiuni armate afiliate partidului Fatah. Acesta a fost condamnat pentru participarea la mai multe atacuri efectuate în Palestina, între 2000-2005. Presa internațională relatează că prizonierii au săpat un tunel pentru a scăpa din Închisoarea Gilboa, la nord-vest de orașul Beit Șe’an, în apropierea Mării Galileei. Aceștia au fost declarați dispăruți în jurul orei 4 dimineața, dar ar fi putut evada cu câteva ore mai devreme. 

Conform agențiilor locale de știri, toți cei șase deținuți erau condamnați pe viață pentru diverse crime și atacuri efectuate în Israel, fiind considerați extrem de periculoși. Trei dintre ei au mai încercat să evadeze și în trecut. Experți din poliție au declarat pentru presa locală că este unul dintre cele mai grave astfel de incidente din ultimii ani. 

Grupul terorist Hamas din Gaza a catalogat evadarea drept “un act curajos și eroic”. Este o victorie pentru voința și determinarea prizonierilor noștri eroici și o adevărată provocare pentru sistemul de securitate sionist, care se laudă ca fiind cel mai bun din lume“, a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhum.

Potrivit Channel 13, oficialii cred că cei șase vor încerca să fugă fie în Iordania, fie în Jenin. Purtătorul de cuvânt al poliției a declarat că în prezent nu există niciun avertisment de securitate pentru locuitorii din zonă în urma incidentului, dar a cerut populației să fie prudentă.

Surse alternative: Times of Israel, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday