Israelul a raportat o scădere a eficacității vaccinului Pfizer/BioNTech în prevenirea infecțiilor și a cazurilor simptomatice, care rămâne în continuare eficient în prevenirea celor grave. Declinul coincide cu răspândirea variantei Delta și ridicarea restricțiilor de distanțare socială.

Ministrul Sănătății a anunțat că eficacitatea vaccinului în prevenirea atât a infecției, cât și a cazurilor simptomatice a scăzut la 64%. În declarația sa, ministrul nu a precizat nivelul anterior și nici nu a furnizat alte detalii. Cu toate acestea, oficialii ministerului au publicat un raport în mai, potrivit căruia două doze de vaccin Pfizer ofereau o protecție de peste 95% împotriva infecțiilor, spitalizării și cazurilor severe.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze datele din Israel, dar a citat alte cercetări care arată că anticorpii produși de vaccin au fost în continuare capabili să neutralizeze toate variantele testate, inclusiv Delta.

Aproximativ 60% din populația de 9,3 milioane a primit cel puțin o doză de vaccin Pfizer, campanie în urma căreia numărul cazurilor zilnice din Israel a scăzut de la peste zece mii în ianuarie la sub o sută luna trecută.

Israelul a renunțat la aproape toate restricțiile pentru prevenirea răspândirii pandemiei, inclusiv la obligativitatea purtării măștii de protecție, deși aceasta a fost reintrodusă în anumite zone în ultimele zile.

De la ridicarea restricțiilor, cazurile zilnice au crescut treptat și au ajuns la 343 duminică. În același timp, Varianta Delta, care a devenit o variantă dominantă la nivel global a coronavirusului, a început să se răspândească.

Sursă: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday