Ministrul Mediului, Gila Gamliel, a declarat că investigatorii din ministerul său au urmărit nava care a produs deversarea de luna trecută, considerată cel mai grav dezastru ecologic din istora Israelului. Spune că este vorba de un petrolier libian neînregistrat, care a plecat dintr-un port iranian, și-a oprit transponderul (dispozitivul electronic care emite coordonatele de identificare), după care s-a apropiat de coasta israeliană, a deversat încărcătura și a dispărut.

Gamliel a mai spus  că deocamdată dovezile sunt circumstanțiale “dar puternice”, însă alți oficiali guvernamentali israelieni și-au exprimat scepticismul cu privire la declarațiile ministrului Mediului. Oficialii serviciilor de informații au declarat cotidianului israelian Haaretz că agențiile lor nu au fost implicate în anchetă și nu știau că ministrul va face această acuzație.

Cantități masive de gudron (peste o mie de tone) au apărut la mijlocul lunii februarie de-a lungul țărmului de 150 de kilometri al Israelului. Mii de voluntari continuă să curețe plajele încercând să salveze mamifere și păsări. O balenă otrăvită a fost adusă la mal, ministerul Sănătății a emis o interdicție de pescuit în zonă.

Petrolierul Emerald, aparținând unui armator libian și înregistrat în Panama, indicat de ministrul Mediului ca fiind vinovat de deversare s-a întors potrivit acesteia în Iran.

Sursă alternativă: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday