Mai puțin de 0,01% dintre persoanele din Israel care au primit vaccinul COVID-19 de la Pfizer au contractat virusul la mai mult de o săptămână după ce au primit a doua doză. Procentul este același pentru două studii independente, unul realizat pe 428 de mii de israelieni, din care doar 60 au testat pozitiv, la o săptămână după ce au primit a doua doză, celălalt, realizat pe 128 de mii de persoane, din care doar 20 au fost testate pozitiv.

Rezultatele preliminare și încă nerevizuite, împărtășite de autoritățile din Israel, arată o eficacitate ce pare a fi chiar mai mare decât cea estimată de Pfizer, în urma studiilor clinice. Experții în sănătate publică avertizează însă că datele sunt preliminare și nu au fost supuse revizuirilor științifice. Dr. Anat Ekka Zohar, vicepreședinte al Maccabi Health Services, spune însă că, chiar și așa, datele sunt “foarte încurajatoare”.

În Israel, vaccinarea a început pe 19 decembrie, iar până acum peste 40% din populație a primit prima doză. Toți pacienții infectați au prezentat ulterior doar simptome ușoare, care au inclus dureri de cap, tuse, slăbiciune sau oboseală, dar nimeni nu a fost internat, nimeni nu a suferit de febră de peste 38,5C. Majoritatea pacienților au fost testați pentru COVID-19 deoarece au luat contact cu o altă persoană infectată.

Israelul a raportat aproximativ 600.000 de infecții și 4.478 de decese de la începutul pandemiei. Guvernul a reimpus o carantină națională strictă în această lună, după săptămâni în care numărul cazurilor noi și cel al deceselor a fost în creștere.

La sfârșitul anului trecut, Israelul a intrat într-o competiție acerbă cu țări mult mai mari, pentru a-și asigura aprovizionarea cu o cantitate de vaccinuri aparent mai mare decât cea care ăi este necesară. Financial Times explică faptul că țara cu doar 9 milioane de cetățeni a reușit să convingă companiile farmaceutică să îi furnizeze cu prioritate dozele de vaccin, în urma unei înțelegeri între Albert Bourla, directorul executiv al lui Pfizer și premierul israel Benjamin Netanyahu.

Împreună cu ministrul Sănătății, acesta a promis că va demara cea mai rapidă acțiune de vaccinare masivă din lume și va furniza Pfizer acces în timp real la datele privind impactul vaccinării asupra controlului pandemiei. Pfizer a fost de acord, iar livrările au început până la jumătatea lunii decembrie.

Surse alternative: New York Times, Financial Times

Foto: Pexels/Gustavo Fring

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday