Exit-poll-urile realizate de principalele televiziuni israeliene arată o majoritate fragilă pentru Benjamin Netanyahu (61/62 de locuri în parlament, dintr-un total de 120). Coaliția condusă de premierul în exercițiu, Yair Lapid, este cotată să obțină 54-55 de locuri în noul legislativ.

Scrutinul de astăzi a fost al cincilea din ultimii patru ani și s-a înregistrat cea mai ridicată prezență la vot din ultimii 23 de ani. Pentru prima dată după 13 ani, Netanyahu (sau Bibi cum mai este cunoscut) nu a candidat din poziția de premier în exercițiu, ocupată de principalul contracandidat, Yair Lapid.

Benjamin Netanyahu va întâmpina o serie de probleme în ceea ce privește formarea unui guvern, din cauză că mai mulți politicieni de centru-dreapta au declarat că nu vor să lucreze cu el. În această situație, va apela probabil la partidele de extremă dreapta.

Netanyahu a fost prim-ministrul Israelului timp de 12 ani, funcție pe care a pierdut-o în urma alegerilor din iunie 2021. Atunci, o coaliție de formată din opt partide a fost învestită cu doar 60 de voturi pentru, limita necesară. În iunie acest an, coaliția a anunțat dizolvarea parlamentului și o nouă rundă de votare. În acel moment, s-a realizat și o rotativă în a premierului, cu Naftali Bennett înlocuit de Yair Lapid.

Surse alternative: Times of Israel, BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday