Update: Autoritățile israeliene au anunțat uciderea a 16 lideri ai grupurilor islamiste din Fâșia Gaza, printre care și Bassem Issa, comandantul cu rangul cel mai înalt al mișcării islamiste palestiniene Hamas. 

În plus, au fost uciși zece lideri operaționali din diviziile de cercetare și producție de armament ale Hamas, a anunțat Shin Bet, serviciul de securitate israelian.

Potrivit Reuters, Hamas a confirmat moartea comandantului și pierderea ”altor lideri și războinici” .

“Acesta este doar începutul. Îi vom lovi așa cum nu au crezut vreodată că e posibil”, a spus premierul Benjamin Netanyahu.

Potrivit Ministerului Sănătății teritoriului palestinian, cel puțin 53 de persoane au fost ucise în Gaza, iar șase persoane au fost ucise în Israel, de luni, de când au fost escaladate violențele.

Știrea inițială:

Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene în Gaza, în primele ore ale zilei de miercuri, în timp ce gruparea islamistă și alți militanți palestinieni au lansat rachete asupra Tel Aviv și Beersheba.


O clădire rezidențială cu mai multe etaje din Gaza s-a prăbușit și alta a fost puternic avariată după ce au fost lovite în mod repetat de atacurile armatei israeliene, care a precizat că a vizat și ucis mai mulți lideri ai serviciilor de informații Hamas, precum și depozitele de armament, unele ascunse în clădiri de locuințe. Potrivit CNN, între cele 35 de persoane ucise, 12 sunt copii.

Aripa armată a Hamas a declarat că a lansat 210 rachete către Beersheba și Tel Aviv ca răspuns la bombardarea clădirilor turnurilor din orașul Gaza.

Potrivit Reuters, este cea mai puternică încleștare dintre Israel și Hamas începând din 2014, iar comunitatea  internațională este îngrijorată că situația ar putea scăpa de sub control. Trimisul special ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a scris pe Twitter: “Opriți imediat focul. Escladarea duce spre un război pe scară largă. Liderii din ambele părți trebuie să își asume responsabilitatea calmării situației.”

Atacurile au urmat tensiunilor din Ierusalim din timpul postului musulman de Ramadan, cu ciocniri între poliția israeliană și protestatarii palestinieni, în jurul Moscheii Al-Aqsa, din complexul venerat de evrei ca Muntele Templului și de musulmani ca Sanctuarul Nobil.

Izbucnirea ostilităților a determinat oprirea negocierilor dintre oponenții politici ai premierului Benjamin Netanyahu privind formarea unei coaliții de partide de dreapta, de stânga și de centru-stânga pentru a-l elimina pe acesta de la putere, după alegerile din 23 martie, în care niciun partid nu a câștigat o majoritate clară.

Reuters observă că situația este profitabilă politic și pentru Hamas, ai cărui membri încercă să-l marginalizeze pe președintele palestinian Mahmoud Abbas și să se profileze ca apărători ai palestinienilor la Ierusalim.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday