Cercetătorii au urmărit răspunsul imunitar după a treia doză de ser anti-Covid Pfizer, în rândul a peste 843 de mii de persoane cu vârste de peste 50 de ani. Studiul s-a desfășurat în august și septembrie, după ce Ministerul Sănătății din Israel a autorizat a treia doză, moment în care toți participanții erau deja vaccinați cu două doze de circa cinci luni. 90% din total (peste 758 de mii) au făcut doza booster în timpul demersului științific. 

Dintre cei imunizați cu trei doze, au murit de Covid 65 de persoane (echivalentul a 0,16 decese pe zi la suta de mii de persoane din grup). În schimb, mortalitatea a fost de 2,98 de decese pe zi la suta de mii de persoane, în grupul celor vaccinați cu două doze (în total 137 de decese). Ameliorând datele pe categorii de vârstă cu perioada intervenției infectării în funcție de numărul de zile de la data vaccinării, cercetătorii au conchis că riscul de deces scade cu 90% după a treia doză de Pfizer, la cinci luni după efectuarea dozei a II-a.

Studiul publicat în revista “The New England Journal of Medicine“ a fost autorizat de către Ministerul Sănătății din Israel.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday