Ministerul Sănătății a raportat 9.831 de cazuri noi din 153 de mii de teste efectuate în 24 de ore, cu o rată de pozitivare de 6,63%. În același interval, 12 persoane au decedat din cauza Covid, iar numărul celor internați la ATI a scăzut la 678. Copiii cu vârsta mai mică de 9 ani, potrivit autorităților, continuă să aibă cea mai mare pondere în numărul total de cazuri noi. 

Duminică, autoritățile israeliene au demarat o campanie de testare în masă a nivelului de anticorpi Covid în rândul copiilor cu vârsta între 3 și 12 ani. Încearcă astfel să determine numărul copiilor nevaccinați care au dezvoltat protecție împotriva coronavirusului, dintre cei aproximativ 1,5 milioane de copii neeligibili pentru vaccinare. Datele preliminare, după două zile de testare, arată că 13% dintre copii au dezvoltat anticorpii Covid, în contextul în care se apropie începerea noului an școlar. 

Experții apreciază însă că în ciuda acestor cifre, situația se îmbunătățește în Israel la o lună după ce a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Pănă acum, aproape 59% dintre cei aproximativ 9,4 milioane de israelieni au fost vaccinați cu două doze, iar aproape 17% au primit deja a treia doză.

Pe 30 iulie, Israelul a început să administreze a treia doză de vaccin Pfizer persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, prima țară care a făcut acest lucru, iar săptămâna trecută a extins eligibilitatea la persoanele de peste 30 de ani a căror a doua doză a fost administrată cu cel puțin 5 luni înainte. În ultimele 10 zile, numărul cazurilor la persoane de peste 60 de ani, dintre care peste un milion au primit a treia doză de vaccin (50%), este în scădere, iar rata de răspândire a bolii în rândul persoanelor vaccinate de peste 60 de ani a scăzut sub 1, potrivit datelor Ministerului israelian al Sănătății.

Varianta Delta a devenit dominantă în Israel în iunie, exact în momentul în care țara începuse să profite de beneficiile uneia dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din lume. Cu o economie deschisă și cele mai multe restricții ridicate, Israelul a trecut de la un număr de cel mult 10 cazuri zilnice și zero decese, la aproximativ 7.500 de cazuri zilnice săptămâna trecută, 600 de persoane spitalizate în stare gravă și peste 150 de decese.

“Cifrele sunt încă foarte mari, dar ceea ce s-a schimbat este faptul că rata de infectare și numărul cazurilor severe au scăzut, la fel ca și ritmul în care se răspândește pandemia. Acest lucru se datorează probabil celei de-a treia doze, o absorbție a persoanelor care iau prima doză și numărul mare de persoane infectate pe săptămână, posibil până la 100.000, care au acum imunitate naturală”, a spus Eran Segal, cercetător la Institutul Weizmann și consilier al guvernului.

Aproximativ un milion din cei 9,3 milioane din populația Israelului au ales până acum să nu se vaccineze deloc, iar copiii sub 12 ani nu sunt încă eligibili pentru vaccinuri. Joi, oficialii din domeniul sănătății au anunțat că imunitatea în rândul persoanelor sub 40 de ani este în scădere, deși relativ puțini s-au îmbolnăvit grav. 

Surse alternative: Guvernul Israelului, DPA, Reuters, Times of Israel
Foto: Gregory Alekhin | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday