Săptămâna de lucru de patru zile din Islanda a dus la trecerea multor angajați la programul cu ore mai scurte, potrivit cercetătorilor din grupul Autonomy din Marea Britanie și din Asociația pentru Democrație Durabilă (Alda) din Islanda, care au analizat datele obținute din 2015 și până în 2019.

Salariile angajaților nu au fost scăzute, iar productivitatea a rămas aceeași sau s-a îmbunătățit în majoritatea locurilor de muncă, au spus aceștia. În Islanda, proiectele conduse de Consiliul municipal Reykjavík și guvernul național au inclus peste 2.500 de lucrători, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din populația activă a țării. O serie de alte proiecte-pilot de acest fel sunt acum efectuate în întreaga lume, în Spania, dar și de către Unilever în Noua Zeelandă.

Studiile au determinat sindicatele să renegocieze tiparele de lucru, iar acum, 86% din forța de muncă din Islanda fie s-a mutat deja la program mai scurt pentru aceeași remunerație, fie va câștiga dreptul de a face asta.

Angajații au raportat că se simt mai puțin stresați și că nu mai simt epuizare la muncă și au spus că sănătatea și echilibrul dintre viața profesională și cea personală s-au îmbunătățit.

Will Stronge, director de cercetare la Autonomy, a declarat: „Acest studiu arată că sectorul public este pregătit pentru a fi un pionier al săptămânilor de muncă mai scurte. Poate fi o lecție pentru alte guverne”.

Sursa: BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday