Partidul naționalist irlandez Sinn Fein, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a promis o “nouă eră” pentru Irlanda de Nord, după ce a câștigat cel mai mare număr de mandate în parlamentul de la Belfast pentru prima dată, o victorie care i-ar putea aduce pe naționaliști mai aproape de obiectivul final de a crea o Irlanda unită.

Potrivit rezultatelor oficiale, Sinn Fein și-a asigurat 27 de locuri în adunarea legislativă, în timp ce Partidul Democrat Unionist, cel mai mare partid din Irlanda de Nord de două decenii, a obținut 24 de locuri. Partidele unioniste pro-britanice, susținute în principal de populația protestantă a regiunii, au fost majoritare în Irlanda de Nord timp de un secol. 

După aflarea rezultatelor, vicepreședintele partidului Sinn Fein, Michelle O’Neill, a declarat că acest câștig reprezintă “un moment decisiv pentru politica noastră și pentru oamenii noștri”. O’neill și-a asigurat susținătorii că va oferi “o conducere incluzivă, care sărbătorește diversitatea, care garantează drepturi și egalitate pentru cei care au fost excluși, discriminați sau ignorați în trecut”.

Astfel, cel mai mare grup din legislativ are dreptul să aleagă primul ministru al statului și este probabil că O’Neill va prelua această funcție. Un prim-ministru care susține o Irlanda unită ar reprezenta o schimbare radicală în politica provinciei, notează DW, iar sâmbătă, O’Neill a spus că o “conversație pozitivă este deja în desfășurare” cu privire la reunificarea Irlandei. “Să avem o dezbatere onestă despre cum arată viitorul nostru”, a cerut ea alegătorilor.

Totuși, un referendum care ar putea face Irlanda de Nord să devină parte a Republicii Irlanda vecine, din sud, și să părăsească Regatul Unit, rămâne, în cele din urmă, la latitudinea guvernului britanic și probabil va mai dura câțiva ani până să fie organizat. Cu toate acestea, Acordul de Pace de la Belfast, semnat în 1998, prevede că, dacă pare vreodată “probabil” ca “majoritatea celor care votează” să sprijine reunificarea, Regatul Unit ar trebui să permită un astfel de sondaj.

Surse: BBC, Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday