Exercițiile militare intitulate “Centura de Securitate Maritimă 2022” au fost anunțate acum două zile de către Ministerul rus al Apărării, când efective ale Marinei ajungeau deja în portul Chabahar din Golful Oman. Totuși, nu existau informații oficiale și despre când vor avea loc aceste exerciții.

De la preluarea mandatului în iunie anul trecut, președintele iranian, Ebrahim Raisi, a urmat o politică de “orientare spre est” pentru a întări legăturile cu China și Rusia. Teheranul s-a alăturat în septembrie Organizației de Cooperare de la Shanghai, un organism de securitate din Asia Centrală condus de Beijing și Moscova. 

Ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a vizitat China săptămâna trecută, iar președintele Iranului s-a întâlnit joi cu omologul său rus la Moscova. China, Rusia și Iran au început exerciții navale comune în 2019 și le vor continua și în viitor, a declarat Mostafa Tajoldin, purtător de cuvânt al armatei Iraniene. De altfel, este al treilea exercițiu de acest fel din 2019. 

Scopul acestui exercițiu este de a consolida securitatea și bazele acesteia în regiune și de a extinde cooperarea multilaterală dintre cele trei țări pentru a sprijini în comun pacea mondială, securitatea maritimă și pentru a crea o comunitate maritimă cu un viitor comun”, a adăugat oficialul iranian pentru agenția de știri ISNA. 

Relațiile tot mai strânse dintre cele trei țări vin într-un moment de tensiune majoră între Rusia și țările occidentale.

Sursă: Reuters

Sursă foto: Kamchai Charoenpongchai / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday