Concret, parlamentarii acordă două luni semnatarilor europeni ai acordului nuclear original (din 2015) să ridice sancțiunile asupra sistemelor financiare și petroliere impuse în 2018 de SUA tuturor, inclusiv statelor europene. În caz contrar, va începe să îmbogățească uraniu cu 20%, peste nivelul de 3,67% agreat în urmă cu cinci ani. De asemenea, Teheranul nu va mai primi în inspecție reprezentanți ai ONU pe siturile sale nucleare. 

Președintele statului, Hassan Rouhani, a declarat că se va opune punerii în aplicare a legislației care ”ne-ar deteriora relațiile diplomatice”.

Legea vine la numai șase zile după ce șeful programului nuclear iranian a fost asasinat, în apropiere de capitala Teheran. Oficialii iranieni au acuzat Israelul că se află în spatele asasinatulu, dar în ciuda morții violente a lui Mohsen Fakhrizadeh, iranienii au subliniat că programele lor nucleare rămân în întregime civile.

În SUA, președintele-ales Joe Biden a declarat că va aduce țara înapoi în acordul negociat de Barack Obama.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday