Klaus Iohannis a convocat mai mulți miniștri și pe premierul Orban la o ședință, la Palatul Cotroceni, pentru evaluarea și prezentarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de coronavirus.

La finalul ședinței, președintele a făcut un apel: „Dragi români, lăsați între 11 și 13 pensionarii să-și facă aprovizionarea! Noi avem timp tot restul zilei. Haideți să ne protejăm bătrânii!”

Principalele declarații:

„Din păcate avem 2 mii de cazuri de infectare cu Covid în România, este mult, prea mult. Nu uitați, nu vă întâlniți cu alte persoane, iar dacă este obligatoriu să va întâlniri, păstrați distanța, nu dați mâna, nu vă îmbrățișați. Trebuie să reușim împreună. Cei mai vulnerabili sunt cei peste 65 de ani. Autoritățile și-au făcut treaba, sunt norme în vigoare. Haideți să îi protejăm pe cei peste 65 de ani, Haideți să ne protejăm bătrânii. S-a stabilit un interval orar doar pentru ei, haideți să lăsăm pensionarii între 11-13 să-și facă aprovizionare.

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/658067471659769/

Am avut o ședință cu premierul Orban și ceilalți miniștri, am vorbit despre materiale sanitare. Se găsesc tot mai greu în lume. Am aflat azi că există producători de-ai noștri care s-au reprofilat, care vor produce măști, halate pentru medici, alți vor produce lucruri mai complicate, ventilatoare. Mă adresez antreprenorilor noștri, fiți pro activi, veniți cu idei, suntem interesați să promovăm produse românești. Repet pentru toți, haideți să respectăm normale stabilite de autorități pentru a îngrădi răspândirea virusului”.

Amintim că aseară ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat adoptarea Ordonanței Militare nr. 4, prin care au fost majorate amenzile pentru cei care nu respectă restricțiile impuse de starea de urgență și au fost aduse unele clarificări legate de restricțiile de circulație pentru persoanele de peste 65 de ani.

Totodată, ordonanța mai stabilețte că pe perioada stării de urgență, nu pot fi majorate peste nivelul de astăzi tarifele la energie electrică și termică, alimentarea cu apă și carburanți.

România înregistrează în momentul de față 1952 de cazuri confirmate cu coronavirus. Autoritățile se așteaptă ca în curând să fie depășit pragul de două mii de persoane infectate, ceea ce înseamnă activarea scenariului IV de reacție împotriva epidemiei.

Așa cum a fost proiectat inițial, Scenariul IV prevede că:

  • Doar pacienții în stare gravă și critică, cei care au nevoie de supraveghere continuă și, mai ales, de ventilare mecanică, vor mai fi tratați la spital.
  • Cazurile moderat-severe se vor trata în secțiile de boli infecțioase, iar cele critice, în secțiile de terapie intensivă, sub suport ventilator sau cardiovascular.
  • Pacienții cu simptome medii și ușoare vor fi tratați acasă ori în spații special organizate, precum hoteluri, unde vor fi izolați, iar personalul medical va verifica periodic starea lor de sănătate. Dacă starea lor se agravează vor fi transferați în spitale.
  • Personalul medical infectat cu simptome ușoare sau fără simptome nu se mai izolează acasă, ci va lucra în unitățile cu coronavirus.
  • Numărul centrelor de testare va crește. În momentul de față există 29 de centre de testare și vor fi incluse și clinici private cu laboratoare și personalul necesar.
  • Testările vor fi extinse la tot personalul medical.
  • Toate spitalele de pneumologie au fost pregătite pentru a se alătura spitalelor de infecțioase ce tratează acum bolnavii cu coronavirus.
  • Vor intra în funcțiune cele 36 de spitale suport cu diferite specializări – dializă, clinici cardiovasculare și maternități – selectate pentru a se ocupa de pacienți cu coronavirus.
  • Pot fi închise anumite zone, orașe sau chiar județe, pot fi interzise deplasările între localități, poate fi impusă interdicție totală de ieșire din casă pentru persoanele cu peste 65 de ani și pot fi limitate ieșirile pentru cumpărarea de alimente.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday