Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la prezentarea raportului privind activitatea desfășurată anul trecut de Ministerul Public. Președintele a subliniat că sunt exercitate presiuni asupra magistraților și a declarat că societatea civilă este alături de aceștia. 

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Doamnelor și domnilor, stimate doamne și domni procurori, a devenit deja o tradiție să particip la prezentarea raportului anual de activitate a Ministerului Public și vă mulțumesc. Vreau să vă felicit pentru rezultatele muncii depuse anul trecut, care se reflectă în concluziile bilanțului prezentat anul trecut. 2018 a fost un an plin, cu multe provocări, în care subiectele legate de domeniul Justiție au continuat să facă agenda publică.

Au continuat să fie în topul agendei publice, din cauza insistenței obsesive a actualei majorități de a interveni politic, tocmai într-un domeniu în care independența trebuie garantată. În anii ’90, legiuitorul constituant a conferit Ministerului Public un rol de importanță deosebită, cel de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile cetățenilor.

Misiunea Ministerului Public nu este deloc ușoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani atacurile au devenit din ce în ce mai virulente. Când persoanele care au interes să scape de cercetări penale, atunci temelia statului este amenințată. Pentru a-și putea realiza rolul său fundamental, atât Constiuția.

Din păcate, după aproape 30 de ani de la recâștigarea libertății, încă mai există politicieni cu reflexe autoritare.

Misiunea instituțională a magistratului nu trebuie deturnată sub nicio formă, chiar dacă în ultima vreme presiunile asupra procurorilor s-au intenstificat, iar interferanța factorului politic a devenit din ce în ce mai pregnantă.

Aveți un aliat foarte puternic, societatea românească care a înțeles că România nu poate progresa dacă justiția nu e lăsată să își facă treaba. E un semnal că democrația din România se maturizează.

Orice abuzuri trebuie sancționate cu celeritate, ca efectul lor să nu se răsfrângă asupra majorității. Privind spre viitor România are nevoie de stabilitate, nu doar la nivel politic, ci și legislativ.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday