Conferință de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Posted by Guvernul României on Wednesday, August 26, 2020

Principalele declarații:

  • Pe 27 august debutează campania electorală. Este pentru prima dată când scrutinul și campania se vor desfășura în condiții speciale din cauza Covid. Obiectivul este de a organiza alegerile în deplină siguranță. Acest lucru este posibil dacă vom respecta un set de măsuri și reguli. Există precedente, sunt țări care au organizat alegeri, fără ca acest lucru să fi avut un impact asupra numărului de infectări.
  • Un scenariu cu risc zero nu există, dar riscul poate fi redus la un minim prin respectarea măsurilor. Am solicitat guvernului să desfășoare o campanie de informare cu privire la aceste proceduri, astfel încât toată lumea să știe ce este permis și ce nu.
  • Fac apel la responsabilitate și aici mă adresez candidaților și echipelor de campanie: Respectați toate regulile! Orice încălcare a normelor va trebui drastic sancționată. Alegeri în absența unei campanii nu pot fi concepute.
  • Este dăunător pentru democrație să amâni pe termen nedefinit alegerile. Democrația nu poate fi pusă între paranteze. Alegerile sunt fundamentul democrației. Alegerile locale în România au fost deja amânate. Acum știm care sunt măsurile care limitează răspândirea coronavirusului, de aceea putem avea un proces corect, care să se desfășoare în siguranță.
  • Dragi români este important ca voi să decideți cine va conduce comunitatea în care trăiți pentru următorii patru ani. Să-i alegeți în cunoștință de cauză pe cei care vă inspiră încredere. În încheiere, este esențial să facem tot ce tine de noi ca democrația să fie protejată în această perioadă dificilă.

Î: Reprezentanții Horeca au solicitat deschiderea restaurantelor de la 1 septembrie. Cum apreciați deschiderea teatrelor și cinematografelor?

R: Este important ca activitatea să se reia în condiții de siguranță. Teatrele și cinematografele se vor putea deschide probabil cu 1 septembrie, în condiții speciale. Este important ca acolo unde condițiile permit să se reia actul de cultură. Ce am fi fără cultură. Al doilea sector, Horeca, cred că este normal să se reia activitatea acolo unde se poate. Vremea se răcește, terasele se vor închide. Consider că după 1 septembrie, restaurantele se vor putea deschide. În esență se vor putea deschide, dar numai acolo unde este sigur. Chestiunile tehnice vor fi stabilite în comisia specialiștilor.

Î: În contextul redeschiderii școlilor și restaurantelor, dacă veți merge la restaurant, dacă ați fost în zone turistice. Ce o sfătuiți pe soția dumneavoastră când va merge la catedră?

R: Concediu nu am avut, nu am fost în locații publice. Dar cred că e bine ca oamenii să meargă în concediu, dar în condiții de siguranță. Soția mea va merge evident la școală în 14 septembrie și va respecta, evident, toate măsurile de siguranță.

Î: Marcel Ciolacu a anunțat că pe 31 august va fi votată moțiunea. Vă întreb dacă personal veți negocia cu liderii de partid, ca să nu treacă?

R: Este o moțiune cam în bătaie de joc și da, îmi doresc să nu treacă această moțiune. Ce rost are o moțiune, când vor avea loc alegeri în trei luni? Nu cred că PSD dorește guvernarea, ci doar vrea să arunce țara în aer. Această moțiune este total neavenită.

Î: Având în vedere imaginile cu membrii ai poliție la întâlniri cu membrii clanului Duduianu, aveți de gând să cereți demisia ministrului de Interne?

R: Cred că aceste chestiuni pot fi explicate cel mai bine de cei în cauză și cred că atunci se vor lămuri lucrurile și în spațiul public.

Î: V-ați exprimat încrederea în Justiție. Cum apreciați evoluția Dosarului 10 August care a stat la DIICOT un an fără să fie lucrat?

R: Eu pot să reafirm că am încrederea că Justiția își va face treaba. Am fost nemulțumit că acele mari dosare au rămas mari restanțe. Sunt în continuare de părere că se va lucra și se va recupera. Legile Justiției au fost ciuntite de PSD, care a încercat să pună mâna pe Justiție. Dar acele legi nu au fost corectate și am venit cu solicitarea către Guvern să repare acele legi, să inițieze un proiect de lege. Am mari speranțe că în această toamnă vom aveam proiectele de lege care să repare legile justiției și care să redea și demnitate și posibilitate și judecătorilor și procurorilor, inclusiv în aceste dosare care sunt restante.

Î: Ați subliniat că alegerile locale vor avea loc în condiții speciale. Acum 4 ani prezența a fost de sub 50%. Sunteți îngrijorat că aceste condi’ii speciale vor afecta și mai mult  prezența la vot?

R: Eu mi-aș fi dorit să avem alegeri în două tururi, dar sondajele nu indică o scădere a intenției de a se prezenta la vot. Nu am văzut niciun sondaj în care ar apărea vreun indiciu că lumea nu vrea să meargă la vot.

Î:Mai mult specialiști susțin că redeschiderea școlilor și restaurantelor va înrăutăți situația. Ați luat în calcul o revenire la starea de urgență?

Deocamdată aceste calcule și grafice nu s-au adeverit. Avem o creștere liniară și putem spune că lucrurile sunt cât de cât sub control. Probabil nu vom avea creșteri importante la numărul de înfectării și atunci lucrurile se vor putea desfășura, cu respectarea unor norme specifice și în teatre, și în restaureante și, evident, în școli.

Î: Ați spus că nu susțineți traseismul politic. De ce susțineti un guvern care face racolări?

În ultima vreme majoritatea articolelor despre traseism acuză PNL, dar “patentul pentru traseism” este la PSD, care în 2014 a legiferat prin OUG traseismul politic. Mi se pare că aceste lucruri trebuie să ni le reamintim, dar asta nu înseamnă că sunt de acord cu traseismul. Nu mi-am schimbat opinia. Au existat încercări de a opri traseismul prin lege. Traseismul este o boală gravă a politicii românești și, cu cât mai repede terminăm cu ea, cu atât mai bine. Or terminatul ține de alegător.

Î: Ar trebui modificată Constituția astfel încât președintele să fie membru de partid?

După părerea mea nu prea contează, important este cum acționează. Eu m-am străduit să acționez pentru România și pentru români.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday