Klaus Iohannis participă astăzi la summitul NATO de la Bruxelles. Înainte de reuniunea NATO, președintele a vorbit despre obiectivele României la acest summit și a făcut primele declarații despre revocarea din funcție a șefei DNA.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Summitul este extrem de important pentru NATO, cu accente deosebite pentru România. Obiectivul principal este consolidarea posturii defensive a NATO, dar pentru noi asta înseamnă lucruri foarte concrete.

Noi am oferit un centru de comandă pentru a îmbunătăți coordonarea activității NATO din zona noastră, cu șanse bune de a obține acest centru.  Este foarte importantă atenția pe care vrem s-o dăm zonei Mării Negre. Este o sesiune specială dedicată Mării Negre, la care este invitată și Ucraina, și Georgia. Credem că vom obține nu doar o atenție sporită, ci și o prezență a NATO sporită pe zona Mării Negre. Brigada multinațională va fi mult mai importantă, fiindcă va deveni o brigadă cu prezență permanentă, care va constitui un pol important pentru zona noastră.

Împărțirea echitabilă a sarcinilor este necesară. Nu putem să acceptăm ideea că unii contribuie și alții beneficiază. Pot să spun că România a avut poziția pe care am reafirmat-o. România nu mai este un receptor de securitate, noi vrem să fim un furnizor de securitate pentru întreaga regiune, iar asta înseamnă să aibă forțele armate foarte bine pregătite și dotate. De aceea, prima acțiune mare politică, de când am început mandatul, a fost să alocăm 2% pentru apărare, mult mai repede de când se convenise pentru NATO. Termenul de ghidaj a fost 2024, dar noi am început de anul trecut. Luăm termenele foarte în serios: și dotarea, și oferirea de securitate. Suntem prezenți în Afganistan, în Irac, în Kosovo. Înțelegem din capul locului rolul nostru și ca furnizor de securitate.

(despre revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi) Eu respect statul de drept, respect Constituția și nu spun asta de complezență. Îmi doresc pentru România întărirea statului de drept, a democrației. Calea românească trebuie să fie calea democrației consolidate, care se bazează pe valorile noastre, pe care se bazează și NATO, și UE. De aceea suntem aici. Calea românească este calea valorilor democratice și a statului de drept. Îmi doresc întărirea statului de drept și atunci e evident că primul om în stat trebuie să resecte deciziile Curții Constituționale. Nu a fost niciun moment o opțiune pentru mine să nu respect deciziile CCR și Constituția. Vreau să fie foarte clar un alt lucru: dacă cineva se bucură că lupta încetează sau încetinește, nici vorbă. Lupta anticorupție merge mai departe. DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți. Lupta anticorupție va merge mai departe. Nu mi-am schimbat părerea personală despre activitatea DNA și despre activitatea doamnei Kovesi. Sunt oameni foarte bine pregătiți. Această activitate eu am apreciat-o și am sprijinit-o tot timpul. Voi sprijini în continuare, poate și mai mult, lupta anticorupție.

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday