Declarațiile lui Klaus Iohannis au avut loc după întâlnirea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită a București. Iohannis a spus că se disociază ”clar, public, de ideile care au fost vehiculate acolo”, cu referire la discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad.

A condamnat ferm discursul premierului maghiar, despre care a declarat că este ”construit pe teoria raselor. O teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la Al Doilea Război Mondial”.

A cerut UDMR să explice dacă este de acord cu conținutul discursului, deoarece ”la acel eveniment a participat o parte semnificativă din conducerea și din miniștrii UDMR”, care a aplaudat.

Principalele declarații:

  • Astăzi am vorbit mai mult și așa ne-am dorit, mai mult despre Moldova. Spun în principiu că este greșit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor.
  • O teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a Secolului XX, la Al Doilea Război Mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și motiva orice fel de demersuri politice interne sau externe.
  • Este la fel de regretabil că un înalt oficial european vine pe scenă publică cu un discurs antieuropean. Aceste lucruri sunt valabile indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problema pentru noi.
  • Între timp, este adevărat că Orban, pe o altă scenă, la Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze. Nu este rolul meu să dau lecții de politică sau oratorie unui înalt demnitar, dar nu pot să nu mă disociez clar, public, de ideile care au fost vehiculate acolo.
  • A doua chestiune, și aici vin mai aproape. Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a participat o parte semnificativă din conducerea și din miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, sau nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul care a ținut discursul.
  • Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare în coaliția de guvernare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday