Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European. Într-o primă reacție față de Ordonanța de Urgență pe Legile Justiției, a adăugat că “Nicio lege nu este retroactivă, nicio OUG. Văd că sunt solicitări la Avocatul Poporului, eu voi aștepta evoluțiile și apoi vom intra mai mult în detalii”.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că va discuta chestiunea ordonanței de urgență când ajunge în țară: ,,Avem chiar mai multe lucruri de discutat. Nu vreau să intru în mai multe detalii, o să o fac când ajungem acasă.

Pensionarea magistraților am semnalat-o, am solicitat o reevaluare. N-au făcut-o. După aceea ministrul a schimbat aceste articole, dar măcar dacă ar fi rezolvat problema. Pur și simplu a amânat, nu a rezolvat nimic. S-a introdus peste noapte noi condiții pentru procurori, se ignoră avize ale CSM-ului.

Lumea se așteaptă ca legiferarea să se facă transparent, după consultări. Se vede că această coaliție nu dorește să legifereze așa. Nu este calea bună. Nu va duce la pace socială și nu va rezolva problemele din Justiție”.

Despre numirea Adinei Florea la DNA, Iohannis a declarat: ,,Îmi doresc o luptă anti-corupție serioasă. DNA are nevoie în frunte de o persoană independetă, hotărâtă să asume această luptă, dificilă, grea, dreaptă. Nu e posibil să facem pași înapoi. Este clar că aici apar probleme grave în felul cum se aplică procedurile. Avem un aviz negativ de la CSM care conține lucruri care trebuie să ne dea de gândit.

Chestiunea mă preocupă. Până mă întorc în țară am solicitat să se verfice legalitatea acestei propuneri (n.r a Adinei Florea). Nu cunosc persoana, voi studia documentele înaintate pentru nominalizare”.

Președintele a vorbit și despre Eurobarometru: ,,Nu este o veste bună, dar cum știm aprecierea unei națiuni asupra problemelor europene ține de problemele interne, confuzia generală creată de PSD-ALDE, modul lipsit de transparență, dezbaterile interminabile pe Justiție unde PSD-ALDE abordează o conduită total contrară așteptărilor populației au dus la reacții ale partenerilor europeni.

Înteaga situație a dus probabil la această scădere. Este o scădere temporară și în măsura în care reușim să ne revenim, să legiferăm transparent, să adoptăm o atitudine de bună guvernare, atunci cred că și atitudinea față de Europa va reveni la cote normale”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday