Președintele Klaus Iohannis a anunțat într-o declarație de presă că promulgă Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. De asemenea, Iohannis a reiterat că guvernarea PSD a eșuat, iar cei care vor plăti sunt cetățenii.

,,După ce a întârziat inadminisbil de mult, Guvernul PSD-ist nu a fost capabil să vină cu un buget realist. A propus bugetul rușinii naționale. E drept că este un buget foarte bun pentru creșterea prosperității PSD, dar nu a României. Veniturile sunt supraevaluate și incercte, iar cheltuielile arată o preocupare pentru PSD, nu pentru beneficiul cetățeanului. Sunt doar câteva din motivele pentru care l-am retrimis în Parlament.

Mă adresez tuturor parlamentarilor: tratați cu toată seriozitatea, corectați lucrurile până nu e prea târziu. Faceți un buget realist pentru bunăstarea țării”, a declarat Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis: 

„Românii au tot dreptul să știe cum stau lucrurile în realitate cu bugetul țării. Deși aveau obligația legală să-l trimită până pe 15 noiembrie anul trecut, Guvernul PSD nu a fost în stare să facă asta. 

A fost trimis Parlamentului cu o întârziere de trei luni, așa că să nu mai țipe PSD-ul la televizor că cineva le întârzie bugetul. Declarațiile mincinoase nu pot ascunde evidența: PSD e unicul vinovat pentru situația în care ne găsim.

Astăzi e ultima zi pentru promulgarea legii bugetului asigurărilor de stat. Deși nu știm ce va face cu Legea Plafoanelor sau ce va face Parlamentul cu Legea Bugetului. Am decis să promulg legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenței și indiferenței PSD. Dacă n-ar fi promulgată acum, pensionarii ar fi din nou afectați. În același timp, reiau solicitarea adresată Parlamentului: asigurați-vă ca sumele necesare pentru plata pensiilor să fie prevăzute în buget, cu respectarea legii, incluse în buget în totalitate, pe o perioadă de un an.

Calculele arată că lipsesc circa 1,4 milarde de lei pentru acoperirea în integralitate pe anul curent. Practica de completare la rectificări sau alte artificii contabile marca PSD nu mai reușesc să convingă pe nimeni.

Practica recentă de a majora pensiile abia în septembrie este un alt mod pesedist de a vinde oamenilor iluzii. Creșterea pensiilor ar fi trebuit și ar fi putut să se producă mult mai devreme.

Pensionarii să nu sufere din cauza scăderii puterii de cumpărare a banilor. Pensiile se puteau crește mult mai repede decât de la 1 septembrie. Din punct de vedere legal, fără intervenții din pix ale PSD, și copiii ar fi putut primi alocațiile majorate de la 1 martie, dacă PSD și-ar fi dorit cu adevărat acest lucru.

Guvernarea PSD a eșuat, iar cei care vor plăti sunt cetățenii. Tocmai categoriile sensibile precum pensionarii vor fi cele mai afectate de creșterea pensiilor, de inflația galopantă.

Este culmea eșecului să nu reușești să aduci dezvoltare prin investiții majore în spitale, autostrăzi, școli, într-o perioadă în care economia crește.

PSD a uitat un principiu de bază al democrației: când guvernezi, o faci pentru țară, nu pentru tine. Dacă nu este capabil, să plece de la guvernare.”

Ultima declaratie a președintelui a fost vineri, când a anunțat că trimite Legea Bugetului pe 2019 înapoi în Parlament. Șeful statului a acuzat în termeni duri PSD, despre care a spus că este singurul vinovat pentru întârzierea bugetului. „Dacă PSD nu e în stare să guverneze pentru cetățean atunci să plece și să lase pe alții care se pricep”, declara Iohannis.

Ulterior, Dragnea a declarat că Parlamentul nu va modifica Legea Bugetului: Dacă Guvernul adoptă ordonanța care aprobă Legea plafoanelor, săptămâna viitoare retrimitem bugetul la Cotroceni.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday