ONU estimează că acestea vor ajunge la un minus de 40% până la final de 2020, comparativ cu anul trecut, din cauza temerilor privind recesiunea globală, dar scăderea ar putea continua (cu până la 10% și în 2021).

Țările industrializate, care reprezintă în mod normal aproximativ 80% din tranzacțiile globale, au fost cele mai afectate, fluxurile de capital înregistrând o scădere de 98 de miliarde de dolari – un nivel înregistrat ultima dată în 1994. Un declin important s-a înregistrat în Italia, SUA, Brazilia și Australia.

Economiile europene au înregistrat pentru prima dată în istorie un flux negativ de capital (-7 miliarde dolari) de la un plus de 202 miliarde de dolari în 2019, în timp ce capitalurile care au mers către Statele Unite au scăzut cu 61% la 51 miliarde dolari. Bilanțul include fuziunile și achizițiile transfrontaliere, noile proiecte de investiții ecologice și acordurile de finanțare a proiectelor. 

În schimb, bilanțul Chinei nu arată un trend descendent. Fluxurile au rămas stabile, cu scăderi ușoare în prima parte a anului, dar o creștere de 2,5% ca total pe primele nouă luni. Majoritatea investițiilor străine directe din China s-au efectuat în servicii de comerț electronic, servicii tehnologice specializate și cercetare și dezvoltare, spune James Zhan, directorul diviziei de investiții și întreprinderi a Conferinței ONU pentru comerț și dezvoltare.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday