În primele 11 luni din 2020, diferența dintre banii intrați și cei ieșiți din România a crescut la 9,7 miliarde de euro, cu 100 de milioane de euro mai mult decât în anul precedent. Prăbușirea exporturilor, în special ale celor de autoturisme, a adus la o creștere de peste un miliard de euro a deficitului comercial (diferența dintre importuri și exporturi).

În același timp însă, sumele de bani scoase din țară de români (în excursii sau alte călătorii) au scăzut cu peste 700 de milioane de euro (35%) față de 2019, în condițiile restricțiilor epidemice.

Dar cea mai importantă pierdere este cea suferită de investițiile străine directe, care au scăzut de la peste 4,7 miliarde de euro, în primele 11 luni din 2019, la doar 1,8 miliarde de euro. 

După plecarea UK din UE, doar Franța are un deficit de cont curent mai mare decât cel al României, țările membre având cel mai des un excedent al banilor intrați, față de ieșiri.

Surse: BNR, Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday