În urma unei investigații realizate de BBC, Business Insider și Bellingcat, au ieșit la iveală dovezi care atestă faptul că opozantul rus Boris Nemțov a fost urmărit în 13 dintre călătoriile sale anterioare asasinării, iar agentul însărcinat cu monitorizarea politicianului rus se numește Valeri Sukharev. Toate dovezile adunate de jurnaliști confirmă faptul că acesta făcea parte la acea vreme din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB. Una dintre principalele sarcini ale FSB este gestionarea amenințărilor politicile interne, în numele Kremlinului, și, implicit, monitorizarea mișcărilor țintelor stabilite. 

Traseul urmat de țintele FSB, care include și rezervări pentru călătorii cu trenul și cu avionul, este stocat în baza de date a serviciului rus de informații. “Dacă ești un ofițer al FSB, tot ce trebuie să faci este să te conectezi în acea bază de date a agenției și poți vedea toată activitatea online a unei anumite persoane, inclusiv biletele de tren pe care le cumpără în acel moment sau pe care le-a cumpărat deja, a precizat pentru BBC Christo Grozev, directorul executiv al Bellingcat.

Conform datelor analizate de BBC, care includ informații cu privire la călătoriile cu trenul și cu avionul ale fostului opozant al Kremlinului, traseul cel mai des frecventat de Boris Nemțov a fost între Moscova și Yaroslavl, la 272 km nord-est de capitala Rusiei, unde politicianul mergea în parlamentul regional. Se pare că agentul Sukharev cunoștea din timp și în detaliu planurile lui Nemțov, deoarece ajungea de cele mai multe ori în același oraș cu doar câteva minute sau ore înaintea lui Nemțov. 

Valeri Sukharev, agentul însărcinat cu urmărirea îndeaproape a lui Nemțov, a fost în trecut asociat și cu alte două încercări de asasinare a unor critici ai președintelui Vladimir Putin. Sukharev a făcut parte, scrie BBC, din echipa FSB care a încercat să-l ucidă pe Vladimir Kara-Murza, un politician din opoziție, prin otrăvire. De asemenea, deși nu a făcut parte din echipa FSB de teren care a încercat să-l ucidă prin otrăvire pe Alexei Navalnîi, investigația celor trei publicații arată că Sukharev a vorbit de aproximativ 145 de ori la telefon cu cel puțin patru membri ai acelei echipe, înainte de otrăvirea criticului de la Kremlin. 

Boris Nemțov a fost unul dintre cei mai importanți adversari ai actualului președinte al Rusiei, Vladimir Putin. El a fost împușcat în stradă, la Moscova, în februarie 2015, una dintre cele mai răsunătoare asasinate politice de la preluarea puterii de către Putin. Kremlinul a negat ulterior orice fel de implicare în moartea lui Boris Nemțov.

Confruntat cu dovezile de acum ce arată faptul că Nemțov fusese urmărit de un asasin al FSB, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că “toate acestea nu au nicio legătură cu guvernul rus. Pare a fi o fabricație”. 

Investigația completă pe BBC

Sursa Foto: Dmitrii Melnikov / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday