FT arată că șapte persoane din Top 10 recenzenți Amazon UK au dat dovadă de „comportamente suspicioase” în legătură cu anumite produse vândute de branduri chinezești necunoscute, în sensul că le acordau numai ratinguri maxime. Aceleași obiecte erau găsite cu titlu gratuit pe diverse forumuri și grupuri, și erau promise celor dispuși să le promoveze pe Amazon.

În urma anchetei, Amazon a șters 20 de mii de astfel de recenzii.

Conform principiilor după care funcționează platforma de vânzare, este interzisă înregistrarea de recenzii false în schimbul unor beneficii (fie bani sau produsele în sine). Singura excepție este în cazul programului „vine”, pe bază de invitație, prin care companiile își oferă gratis produsele, dar nu condiționează review-urile.

FT prezintă cazul lui Justin Freyer, primul în topul recenzenților din UK, care vindea pe eBay (platformă de comercializare a obiectelor second hand) aceleași produse pe care le prezenta pe Amazon. Spre exemplu, pe 13 august a vândut un scuter electric pe eBay, iar o săptămână mai târziu i-a făcut recenzia pe Amazon.

Freyer a negat orice colaborare directă cu producătorii chinezi și a spus că produsele puse la vânzare erau „dubluri” cumărate de el, dar și-a șters întreg istoricul de recenzii din Amazon.

În luna mai, autoritățile britanice pentru concurență și supravegherea pieței au deschis o anchetă pentru manipularea recenziilor, infracțiune care atrage în piață circa 23 de miliarde de lire anual.

Investigația integrală, în Financial Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday