Prestigiosul radiodifuzor a fost dat în judecată de guvernul britanic pentru a bloca publicarea detaliilor referitoare la identitatea agentului, “dar BBC a rezistat cu succes încercării guvernului de a opri publicarea anchetei ample“. Într-o bătălie juridică fără precedent, BBC a susținut că femeile au dreptul să-i cunoască identitatea și că ar putea proteja astfel potențialele victime, după ce a descoperit două femei, din două state diferite, abuzate de același bărbat care a desfășurat activități sub umbrela autorităților.

Relația dintre Beth (pseudonim), cetățean britanic, și agentul respectiv (X) a început după ce cei doi s-au cunoscut pe un site de matrimoniale. Femeia a declarat pentru BBC că, la început, bărbatul a fost “fermecător” și păreau să aibă multe în comun. Dar, de-a lungul timpului, s-a transformat “într-un misogin, extremist, obsedat de violență și cruzime“, a agresat-o sexual, iar relația a devenit abuzivă și coercitivă. Ea spune că bărbatul și-a folosit poziția pe care o avea în serviciile de securitate britanice pentru a o teroriza.

Am fost supusă la atât de multă teroare psihologică, care în cele din urmă a culminat cu o criză, pentru că îmi era atât de frică de orice, din cauza felului în care mă făcuse să gândesc, a oamenilor cu care era implicat și a celor pentru care lucra“, susține Beth.

Potrivit femeii, bărbatul a lucrat ca informator plătit pentru serviciile de securitate britanice – era agent sau sursă secretă de informații infiltrat în rețele extremiste, avea întâlniri cu superiori săi, primea bani și echipament de la guvern.

Investigația BBC a stabilit că bărbatul și-a petrecut ani de zile lucrând ca sursă de informații pentru MI5, sub diverse pseudonime, unde a fost plătit pentru informațiile pe care le culegea de pe rețelele extremiștilor de dreapta, dar BBC susține că dovezile arată că propriile sale opinii alarmante sunt autentice. Investigația radiodifuzorului britanic a scos la iveală faptul că bărbatul este un extremist de dreapta cu un istoric de violență.

Agenții infiltrați în rețelele teroriste sunt autorizați să comită infracțiuni ca parte a acoperirii lor, dar doar pentru a accesa informații care salvează vieți, pentru preîntâmpinarea infracțiunilor mai grave sau pentru a asigura siguranța altui agent. “Dar acest lucru nu ar trebui să acopere acțiunile din viața lor privată“, scrie BBC.

Potrivit lui Beth, a fost amenințată de bărbat că statutul său îl protejează de plângerile femeii: “Înseamnă că nu puteam să vorbesc despre comportamentul lui față de mine, despre orice violență prin care am trecut, sexuală sau fizică, pentru că avea bărbați în poziții înalte care se aflau mereu în spatele lui, gata să intervină și chiar să mă ucidă, dacă aș vorbi“.

Femeia l-a filmat când o amenință că o va ucide și o atacă cu o macetă. Videoclipul se întrerupe după ce Beth este auzită spunându-i va preda filmarea poliției, iar bărbatul o atacă cu pumnii. X a fost arestat, acuzat de agresiune și a apărut în instanță. Cu toate acestea, în timp ce se afla la tribunal, Serviciul Procuraturii Coroanei (CPS) a renunțat la dosar. Beth spune că X s-a întors acasă și a continuat să o maltrateze. Poliția nu i-a luat o declarație completă lui Beth și nici nu i-a cerut videoclipul cu atacul, iar CPS a întrerupt rapid urmărirea penală, insistând că a închis cazul din lipsă de probe.

În timpul unei percheziții a locuinței cuplului după atacul cu maceta, polițiștii locali au descoperit materiale extremiste, inclusiv accesorii naziste personale ale lui X. BBC relatează că a obținut un dosar al poliției care arată dovezile găsite de ofițeri, cum ar fi un jurnal privat în care bărbatul a scris despre uciderea evreilor și a lui Beth.

Ofițerii locali au chemat polițiștii împotriva terorismului, care la rândul lor au confiscat diverse obiecte. A urmat o anchetă de terorism asupra lui X, dar el a părăsit Regatul Unit în timp ce aceasta era în desfășurare.

La câteva săptămâni de la plecarea lui, Beth a avut o cădere psihică și a fost internată în spital, unde a fost vizitată de un agent MI5, care i-a predat obiectele personale reținute de poliție în timpul anchetei. “Materialul confiscat făcuse parte dintr-o anchetă a poliției, în baza unui mandat, apoi predat MI5“, scrie BBC.

Potrivit informațiilor BBC, X s-a mutat în străinătate și a început să lucreze pentru o agenție străină de informații. În noua țară, X are de asemenea un istoric extremist și violent, și a abuzat, de asemenea, o femeie, Ruth (pseudonim). După ce a fost amenințată de X împreună cu fiica ei, Ruth a căutat ajutor de la o organizație medicală și a fost dusă la un refugiu. Trauma a lăsat-o în imposibilitatea de a vorbi în acel moment și a fost internată la spital.

BBC a coroborat povestea lui Beth cu un profesionist care a ajutat la îngrijirea ei, care a descris evenimentele ca fiind “probabil, cele mai tulburătoare pe care le-a întâlnit vreodată“. Și-a amintit de un caiet în care X își expusese dorința de a ucide, descriind fantezii care implică “sânge, oase, carne umană, sau că mănâncă trupuri de copil“.

Articolul integral pe BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday