Întâlnirea a avut loc la un an de la prima reuniune de acest gen, la care au participat miniștrii Apărării din cadrul NATO și reprezentanți ai altor țări, pentru a discuta despre situația de securitate și despre cele mai bune modalități de a susține Ucraina în războiul cu Rusia. 

Secretarul Apărării al SUA a declarat că discuțiile s-au axat pe “capacitățile cheie de care Ucraina are nevoie în acest moment”, în special apărarea antiaeriană, muniția și echipamente de sprijin neletal, provizorii sau vehicule care pot ajuta trupele ucrainene pe front. Secretarul general al NATO a precizat, înainte de întrunire, că liderii NATO urmau să discute despre aprovizionarea Ucrainei cu echipamentul de care are nevoie pentru a recucerii mai mult teren, în cazul în care va lansa o contraofensivă în primăvară sau în vară. 

Presa internațională scrie că oficialii internaționali au abordat subiectul aprovizionării Ucrainei cu tancuri Abrams (americane) și Leopard (germane). Deși SUA nu a insistat pe acest subiect, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a încercat să discute problema în detaliu. Ministrul a informat că livrările de tancuri germane progresează rapid, în timp ce Olanda și Danemarca au transmis în ajunul discuțiilor că intenționează să furnizeze Ucrainei 14 tancuri de luptă Leopard 2A4. În jur de 31 de tancuri Abrams vor sosi în Germania la sfârșitul lunii, iar trupele ucrainene vor începe misiunile de antrenament pe vehiculele blindate câteva săptămâni mai târziu.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Polonia va găzdui un centru de mentenanță pentru tancurile Leopard 2 utilizate de ucraineni pe front. Ministrul german al Apărării a adăugat că acest centru va costa în jur de 150-200 de milioane de euro pe an și ar putea fi gata până la sfârșitul lunii mai. Aproximativ 8.800 de soldați ucraineni au terminat deja misiunile de antrenament în Germania și s-au întors în Ucraina, iar alți 2.250 de militari ucraineni vor fi instruiți în continuare.

Am văzut o coaliție care a rămas unită și fermă. Și toate aceste calități rămân valabile și acum, la Ramstein, la fel ca în urmă cu un an”, a declarat Lloyd Austin. Secretarul Apărării al SUA a mai precizat că Grupul de Contact a asigurat peste 55 de miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, din care peste 35 de miliarde au venit din partea SUA. A fost, de asemenea, prima întrunire de acest fel la care Finlanda a participat ca membră cu drepturi depline a NATO. 

Surse: Deutsche Welle, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday