Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă s-au întâlnit astăzi la Cotroceni. Președintele a invitat-o la o discuție pe doamna premier, pe fondul informațiilor apărute în spațiul public privind posibilitatea adoptării unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului privind amnistia şi graţierea unor fapte penale.
Inițial, președintele solicitase ca întâlnirea să aibă loc înainte de ședința de Guvern de ieri, dar a fost amânată de Viorica Dăncilă, din cauza agendei încărcate.

Întrevederea dintre președinte și premier s-a încheiat după 40 de minute. Guvernul precizează că s-au discutat alte teme decât eventuale ordonanțe de urgență pe Justiție.

Comunicat Guvern:

„Astăzi, 18 iulie, Prim-ministrul României Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Președintele Klaus Werner Iohannis, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce privește stadiul pregătirii dosarelor și a temelor de interes, cât și referitor la aspectele tehnice, de infrastructură și program.

Au fost trecute în revistă prioritățile incluse în Programul de lucru al Președinției Române la Consiliul UE și s-a discutat pe marginea calendarului acțiunilor pe care Guvernul are în vedere să le organizeze în prima parte a anului viitor.

În context, a fost evidențiat obiectivul României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea și promovarea interesului comun european, la asigurarea unității și coeziunii între statele membre precum și la reapropierea cetățenilor de Uniunea Europeană.

Prim-ministrul a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România și le va asuma, în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore și a reafirmat angajamentul Guvernului de a contribui activ pe durata mandatului la identificarea unui consens, la luarea unor decizii importante cu privire la temele și dosarele aflate pe agendă, precum și nevoia de a asigura un răspuns adecvat la noile realități și provocări cărora Uniunea și statele membre trebuie să le facă față.”

Reamintim că pentru mâine este programată o nouă ședință de Guvern, în ultima zi în care Parlamentul este convocat în sesiunea extraordinară, și prin urmare ultima zi în care Guvernul poate adopta o ordonanță de urgență pe legile penale.
Agenda oficială pentru ședința de Guvern de joi nu a fost precizată. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Nelu Barbu, a declarat: „Având în vedere că se apropie vacanța parlamentară, sunt acte normative care nu suportă amânare și în funcție de avizele care vor veni, vor fi puse pe ordinea de zi”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday