Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) a transmis că tulpina Delta, identificată prima dată în India, este mai transmisibilă și poate provoca o boală mai severă, prin urmare prezintă și un risc de spitalizare mai mare, decât tulpina virusului care a provocat primele infectări de la începutul pandemiei. În anunțul său, CDC a citat trei studii, realizate în Canada, Scoția și Singapore.

Într-o serie de interviuri acordate pentru Reuters, experții din domeniul sanitar au spus că studiile analizate confirmă existența unui risc mai mare de spitalizare în rândul persoanelor infectate cu varianta Delta, precum și o apariție mai rapidă a simptomelor bolii. Epidemiologii au atras atenția că numărul participanților incluși în cele trei studii a fost limitat, iar concluziile încă nu au fost analizate de alte grupuri de cercetători.

Studiul necesită investigații suplimentare pentru a confirma dacă varianta Delta cauzează forme mai grave de Covid decât celelalte tulpini și, totodată, pentru a compara rezultatele actualelor studii cu cele ale studiilor anterioare, realizate pe eșantioane mai mari. 

Cercetătorii spun că, probabil, rata mai mare de transmisibilitate a variantei Delta contribuie la apariția unor cazuri mai grave în rândul persoanelor care ajung în unitățile medicale. Săptămâna trecută, CDC a precizat că noua tulpină a coronavirusului este la fel de transmisibilă ca varicela și, totodată, mult mai contagioasă decât o răceală obișnuită sau gripa. 

Shane Crotty, virusolog la Institutul de Imunologie din San Diego (statul California), consideră că cea mai clară indicație în privința cazurilor mai severe, provocate de varianta Delta, apare în studiul realizat în Scoția, care a concluzionat că Delta aproape că a dublat riscul de spitalizare a pacienților cu Covid. 

Michelle Barron, medic în prevenirea și controlul bolilor infecțioase la un spital din Colorado, a asemănat valul provocat de tulpina Delta cu ”un incendiu, în niciun caz cu un foc de tabără mocnit”. Citând studii realizate în China, aceasta a declarat că Delta provoacă ”până la de o mie de ori mai multe particule de virus în organism, față de tulpina originală”.

Și Benjamin Barlow, medic-șef în cadrul unei rețele de clinici private cu sedii în 28 de state americane, a spus că pacienții internați la clinica sa din Alabama ”au nevoie de oxigen mult mai devreme, decât pacienții din celelalte valuri”.

În SUA, majoritatea spitalizărilor și a deceselor survin în cazul persoanelor nevaccinate, dar există dovezi că vaccinurile au o eficiență mai scăzută în rândul persoanelor cu sisteme imunitare deficiente, inclusiv vârstnicii. În cazul infectării cu Covid, cei vaccinați vor avea cel mult simptome ușoare sau vor fi asimptomatici, mai spun experții.

Articolul integral pe Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday