Principalele declarații ale lui Dacian Cioloș:

  • Am avut o intalnire in care le-am expus planul meu. Prioritatea mea este refacerea coaliției. Obiectivul meu și al USR este să dăm un guvern cât mai repede, dată fiind gravitatea situației.
  • Colegii ne-au spus că au nevoie de o discuție în partid că să ia mandat și că vineri vom avea o nouă întâlnire, să vedem care sunt concluziile. Le-am explicat că ne dorim o decizie cât mai rapidă. Am și intrat în câteva detalii.
  • Așteptăm decizia PNL și UDMR, dacă sunt gata să înceapă negocierile. E important să vedem în ce măsură și PNL și UDMR își asumă să contribuie la oferirea unui guvern României.
  • O să vedem dacă își asumă această responsabiliate, de a contribui la un guvern care să gestioneze situația din România. Am constatat cu toți că PNL nu a făcut o propunere, că există o propunere pe masă și că trebuie să vedem dacă contribuie la această soluție. Dacă PNL și-ar fi dorit să facă o propunere, puteau să o facă. Ei trebuie să ofere un răspuns la propunerea făcută de președinte.
  • Haideți să vino o propunere de la PNL. Așteptăm o propunere de la PNL de câteva săptămânii și nu a venit. Noi ne-am asumat răspunderea și trebuie să mergem până la capăt. Mâine ei vor decide dacă susțin una dintre variantele pe care le-am propus, dacă intră într-un guvern de coaliție sau dacă susțin un guvern minoritar. Nu excludem un guvern minoritar.

Principalele declarații ale lui Florin Cîțu, liderul PNL, după întâlnire:

  • Am acceptat această întâlnire din respect pentru romani. Nu a fost nicio concluzie. Am spus și în această întâlnire că mi se pare normal ca cei care au declanșat această criză să vină și cu o soluția. Mai discutăm, mai vedem.
  • Astăzi suntem aici, vrem ca România să nu rămână în criză, însă soluția trebuie să vină de la cei care au băgat țara în criză. Nu s-a discutat nimic despre ministere.
  • Intenția din partea lui Dacian Cioloș era să refacem coaliția. USR, PSD și AUR au o majoritate testată în parlament. În spatele propunerii de a fi desemnat premier stă această majoritate.
  • Mâine vom avea o ședință de BEX. Noi suntem aici pentru discuții. Astăzi nu s-a ajuns la o concluzie, vedem zilele următoare. Coaliția de dreapta este cea mai bună soluție pentru România. PNL va face o desemnare când va avea o majoritate”, a anunțat Cîțu.
  • Domnul Cîțu nu mi-a spus că nu mai discutăm deoarece a avut loc acel vot. Noi nu am pornit de la calcule politice când am fost o propunere, ci de nevoi. Astea sunt opțiunile pe care le vor discuta. Prima varianta este să refacem coaliția, dar cel mai important lucru e să oferim cât mai repede un guvern.

Principalele declarații ale liderului UDMR, Kelemen Hunor: “Am avut această discuția la invitația lui Cioloș. Azi nu am ajuns la o concluzie și vedem ce va fi discuta fiecare în parte în forurile statutare. Am constatat însă lipsa de încredere. Eu sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate. Ceea ce am văzut este în spatele nostru, nu putem schimba votul de la moțiune sau alăturarea cu AUR a celor de la USR. Oricine lipsește din grupul celor 3+1, coaliția nu mai există, nu mai funcționează. Domnul Dacian Ciolos nu a avut succes, dar mai sunt zile până miercurea viitoare, când îi expiră mandatul”.

Amintim că luni, președintele Iohannis l-a desemnat pe liderul USR drept candidat pentru funcția de prim-ministru, însă șansele acestuia de a coagula o majoritate parlamentară pentru a obține de încredere în Parlament sunt destul de mici. PNL, PSD și AUR au anunțat că nu vor susține cu guvern condus de Cioloș.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday