Statele Unite și Rusia urmează să poarte un dialog cu privire la controlul armelor nucleare și la tensiunile militare în creștere la granița Ucrainei pe 10 ianuarie, a spus luni un oficial de la Casa Albă. Întâlnirea va avea loc la Geneva, locul unde președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin s-au întâlnit pentru primul lor summit, în luna iunie. Și viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov a confirmat întâlnirea.

Statele Unite așteaptă cu nerăbdare să intre în discuții cu Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. ”Când ne așezăm la discuții, Rusia își poate pune preocupările pe masă și noi vom face la fel, cu privire la activitățile Rusiei.

Acesta a precizat că interesele Ucrainei nu vor fi ignorate în încheierea oricărui acord cu Rusia: ”Negocierile nu vor include nimic despre aliații și partenerii noștri, fără ca aceștia, inclusiv Ucraina, să nu fie luați în considerare. Abordarea președintelui Biden cu privire la Ucraina a fost clară și consecventă”.

La rândul său, Serghei Ryabkov a declarat: ”10 ianuarie va fi ziua principală pentru consultările bilaterale ruso-americane. Este imposibil să ajungem la o înțelegere într-o singură zi, dar nici nu putem amâna procesul. Problema este foarte urgentă și foarte gravă”.

Două zile mai târziu, pe 12 ianuarie, ar urma să aibă loc o reuniune a Consiliului NATO-Rusia.

Surse: Deutsche Welle, The Moscow Times

Sursă foto: Vchalup / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday