Riscul de infectare crește exponențial odată cu înlăturarea măsurilor de protecție. Cel mai mare risc de transmitere îl reprezintă activitatea de grup în spații interioare aglomerate și neaerisite corespunzător, chiar și în cazurile în care masca de protecție este folosită.

  • Contact de scurtă durată, în spații neaglomerate, participanții poartă mască de protecție: riscul de infectare este scăzut, în spații exterioare sau aerisite adecvat. Riscul de infectare este mediu doar în cazul în care spațiul este nearisit și activitatea de grup este cantatul sau strigatul.
  • Contact de scurtă durată, în spații aglomerate, participanții poartă mască de protecție: activitățile în aer liber sau în spații aerisite corespunzător au risc de transmitere scăzut. Dacă aerisirea este inadecvată, riscul crește odată cu tipul de activitate desfășurată de grup.
  • Contact de lungă durată, în spații neaglomerate, participanții poartă mască: risc scăzut de infectare în aer liber și în spații interioare aerisite. Risc mediu și crescut în spații interioare neaerisite și dacă se vorbește tare sau se cântă.
  • Contact de lungă durată, în spații aglomerate, participanții poartă mască: risc de transmitere scăzut doar în aer liber. 
  • Fără mască, contact de scurtă durată, spații neaglomerate: risc scăzut doar în cazul în care grupul se află în aer liber.
  • Fără mască, contact de scurtă durată, spații aglomerate: risc mediu și crescut în toate situațiile.
  • Fără mască, contact de lungă durată, spațiu neaglomerat: risc scăzut doar dacă se stă în liniște, în aer liber.
  • Fără mască, contact de lungă durată, spațiu aglomerat: risc de infectare mediu doar în cazul în care grupul se află în liniște, în spațiu deschis, în rest, risc de infectare ridicat în toate situațiile. â

Riscul transmiterii SARS-CoV-2 de la persoane asimptomatice, în diferite locații și pentru diferite perioade de ocupare, ventilație și niveluri de aglomerare (ignorând variația sensibilității și a ratelor de eliminare virală). Acoperirea feței se referă la măștile pentru populația generală (ex. măști chirurgicale simple) și nu la măștile respiratorii profesionale (ex. FFP2, FFP3). 

Culorile indică riscul relativ calitativ și nu reprezintă o măsură cantitativă. Alți factori care nu sunt prezentați în aceste tabele pot fi, de asemenea, să fie luați în considerare atunci când se evaluează riscul de transmitere, inclusiv încărcătura virală a unei persoane infectate și susceptibilitatea persoanelor la infecție. Tusea sau strănutul, chiar dacă acestea sunt cauzate de iritații sau alergii, ar exacerba riscul de expunere într-un spațiu interior, indiferent de ventilație

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday