Înalta Curte de Casație și Justiție a dat astăzi decizia finală în dosarul în care jurnalista de investigație Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea de către foștii șefi ai Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București. Magistrații au menținut sentințele de 3 ani cu suspendare pentru Adrian Iacob (fostul rector) și Mihail Marcoci (fostul prorector).

ÎCCJ a anulat însă plata daunelor morale din partea instituției de învățământ către doamna Șercan. Pe pagina sa de Facebook, ea a comentat că pedeapsa este ”o nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea și alți ziariști”.

Jurnalista Emilia Șercan a fost amenințată la sfârșitul lunii martie 2019, perioadă în care scria despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție. Cinci luni mai târziu, cei doi bărbați au fost trimiși în judecată de către DNA. La acea vreme, Direcția explica într-un comunicat de presă: ”La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție <<Alexandru Ioan Cuza>>, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”.

Sursa foto: Facebook Fundația Friends for Friends

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday