Potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică, până la data de 30 ianuarie 2022 au fost confirmate pe teritoriul României 13 cazuri cu subvarianta BA.2, dintr-un total de 1.146 de probe depistate cu Omicron (BA.1) în urma secvențierilor. De altfel, tulpina Omicron a fost depistată în 90% din totalul probelor secvențiate de INSP în ultima săptămână.

Comunitatea științifică a anunțat că monitorizează acum subtulpina BA.2, care a devenit deja predominantă în Danemarca, dar despre care nu poate stabili încă dacă provoacă sau nu infectarea celor care au avut actuala tulpină Omicron. Temerile principale vizează posibilitatea ca această variantă să poată provoca o prelungire a actualului val epidemic.

În Danemarca, sunt confirmate peste 8.300 de cazuri cu BA.2, în India sunt peste 700, iar în Marea Britanie peste 600. Potrivit datelor disponibile până acum, subvarianta Omicron BA.2 este de cel puțin 1,5 ori mai contagioasă decât varianta BA.1, care se răspândește rapid și în România.

Reprezentanții OMS au declarat astăzi că această subvarianta nu pare să provoace forme de boală mai severe în comparație cu varianta BA.1, iar actualele vaccinuri anti-Covid continuă să ofere un nivel de protecție similar împotriva diverselor forme de Omicron. Privind alte țări în care BA.2 devine acum subvarianta dominantă, nu remarcăm un număr de cazuri de Covid care necesită spitalizare mai mare decât așteptările noastre, a declarat doctorul Boris Palvin, specialist al OMS. 

Raportul INSP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday