NATO a realizat o hartă cu efectivele militare pe care le are comasate în țările de pe flancul estic al Alianței, suplimentate în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina: ”Ne-am întărit prezența defensivă, cu mai multe forțe aeriene, terestre și navale”.

Cei mai mulți militari se află în Polonia (10.500) și în Lituania (4.000), țări care se învecinează cu exclava rusească Kaliningrad. În România, Alianța Nord-Atlantică a adus 3.300 de militari pentru întărirea securității țării, din SUA, Germania, Franța, Italia și Belgia.

În total, în cele opt țări de pe flancul de est, se află 40 de mii de militari sub comanda directă a Alianței, precum și 130 de avioane și 140 de vapoare de luptă. Pe lângă aceștia, în Europa se mai află alți 100 de mii de militari americani.

Săptămâna trecută, Jens Stoltenberg, Secretarul General, a declarat că ”în regiune, postura noastră ar trebui să includă substanțial mai multe forțe, echipamente și resurse”. Într-o declarație separată, adjunctul Mircea Geoană a spus că nu se anticipează riscuri la adresa securității statelor aliate și că ”nu se va extinde conflictul”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday