Un total de zece state care folosesc moneda unică au raportat o inflație de două cifre: Belgia, Estonia, Grecia, Spania, Cipru, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Slovenia și Slovacia. Datele sunt încă un semn de rău augur pentru economia blocului comunitar, care încetinește treptat, crescând probabilitatea unei recesiuni.

Inflația anuală în Zona Euro a urcat până la +8,9% de la +8,6% în iunie, conform estimării Biroului de Statistică a Uniunii Europene, Eurostat, care proiectează că prețul energiei a crescut în termeni anuali cel mai mult (+39,7%, față de +42,0% în iunie), urmat de alimente, alcool și tutun (+9,8%, față de +8,9% în iunie), bunuri industriale neenergetice (+4,5%, comparativ cu +4,3% în iunie) și servicii (+3,7%, față de +3,4% în iunie).

În iulie, prețurile au continuat să crească în majoritatea țărilor, împinse de perturbarea tot mai accentuată a piețelor globale de energie, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia. Creșterea prețurilor gazelor s-a reflectat și asupra altor produse, inclusiv fructe și legume proaspete.

Criza alimentară globală, problemele pe lanțurile de aprovizionare și restricțiile antiepidemice impuse de China pun, de asemenea, presiune asupra bunurilor și serviciilor de zi cu zi. În Germania, cea mai mare economie a UE, inflația a ajuns la +8,5%, după o mică scădere luna trecută (+8,2%) care a stârnit pentru scurt timp speranțele de ușurare. Prețurile în Franța au crescut cu +6,8%, iar în Italia cu +8,4%.

Țările baltice sunt în mod deosebit afectate de creșterea prețurilor gazelor, din cauza dependenței lor puternice de importurile străine pentru a-și satisface nevoile energetice: Estonia (+22,7%), Lituania (+20,8%) și Letonia (+21%). Pe de altă parte, Malta a înregistrat cea mai scăzută rată a inflației din Zona Euro, de +6,5% în iulie, dar depășește cu mult obiectivul BCE.

Nu este clar când sau cum va începe să se atenueze criza energetică. Kremlinul a arătat că este dispus să manipuleze fluxurile de gaze ca represalii pentru sancțiunile occidentale. Țările se pregătesc deja pentru cel mai rău scenariu, în care Rusia întrerupe unilateral toate livrările și trimite UE într-o recesiune profundă și dureroasă.

Raportul Eurostat asupra inflației vine la o săptămână după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat o creștere mai mare decât se aștepta a ratelor dobânzilor, prima mișcare de acest fel din ultimii 11 ani. BCE a indicat că va continua să majoreze ratele dacă situația economică se deteriorează. Inflația de 8,9% din iulie este de peste patru ori mai mare decât ținta de 2%.

Separat, Eurostat a publicat și un raport privind creșterea economică din al doilea trimestru. Astfel, PIB-ul a crescut cu 0,7% în Zona Euro și cu 0,6% în UE, comparativ cu trimestrul precedent. În primul trimestru al anului, economia a crescut cu 0,5% în Zona Euro și tot cu 0,6 în UE.

Printre statele membre pentru care sunt disponibile date pentru al doilea trimestru 2022, Suedia (+1,4%) a înregistrat cea mai mare creștere comparativ cu trimestrul precedent, urmată de Spania (+1,1%) și Italia (+1,0%). Scăderi au fost înregistrate în Letonia (-1,4%), în Lituania (-0,4%) și în Portugalia (-0,2%). Ratele de creștere de la an la an au fost pozitive pentru toate țările”, notează Eurostat.

Surse: Eurostat, Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday