Inflația în cele 20 de state europene care folosesc moneda euro a scăzut de la +5,2% în august la +4,3% în septembrie, potrivit datelor provizorii furnizate de Eurostat. Inflația de bază, care exclude prețurile la energie și alimente, a scăzut de la +5,3% la +4,5%, în cel mai rapid ritm al ultimilor doi ani.
Inflația în Zona Euro a fost de două cifre (cel puțin +10%) în toamna anului trecut, din cauza costului ridicat al energiei electrice, a cheltuielilor guvernamentale ridicate și a dificultăților din lanțurile de aprovizionare, după ridicarea restricțiilor din pandemie. Rezultatele anunțate astăzi vor întări convingerile că Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânzile de referință suficient de mult pentru a reduce inflația spre ținta de +2% până în 2025. Dobânda-cheie în Zona Euro a fost majorată de la un nivel negativ (-0,5%) până la +4%, o valoare-record.
Efectul celui mai lung ciclu de înăsprire a politicii monetare devine din ce în mai evident, întrucât unii indicatori economici sugerează o posibilă recesiune în Zona Euro. Vânzările cu amănuntul din Germania au scăzut în mod neașteptat în august, un indiciu că cea mai mare economie europeană ar putea intra astfel în recesiune, pentru a doua oară în acest an.
Surse alternative: Eurostat, Reuters
Foto: Edips | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.