Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna septembrie la 5,03%, comparativ cu luna august, când a fost 5,1%, potrivit unui comunicat publicat marți de Institutul Național de Statistică.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,44%, iar cele nealimentare, cu 6,55%, față de luna septembrie a anului trecut. Serviciile s-au scumpit cu 2,54%.

Rata anuală a inflației a crescut, în august, la 5,1%. În iulie, a fost 4,56%, iar în iunie, 5,40%.

Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni faţă de anul precedent, calculată pe baza IPC, este 4,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,8%.

Preţurile de consum au crescut cu 5%, în luna septembrie a acestui an, comparativ cu luna septembrie din 2017. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%.

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în septembrie faţă de decembrie, cu 6,76%. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday