Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile creditelor în lei acordate înainte de luna mai 2019, continuă să crească. A atins astăzi nivelul de 6,87%, față de 6,79% cât era vineri.

Indicatorul a crescut cu 0,3 puncte procentuale într-o săptămână. La începutul săptămânii trecute, Robor 3M era 6,55%. ROBOR la șase luni a urcat și el la 7,06%, de la 7% vineri.

La începutul anului indicele Robor 3M era 3,02%, iar în urma cu un an era situat la 1,5%. În iulie 2010, mai exact pe 29 iulie, a mai avut indicele ROBOR la trei luni o valoare mai mare decât cea de astăzi.

Evoluția indicelui este influențată de deciziile de politică monetară operată de Banca Națională (BNR), care a decis, în acest an, în cinci rânduri majorare a dobânzii de referință, în încercarea de a stăpâni inflația. Cea mai recentă, săptămâna trecută, când Consiliul de Administrație a crescut dobânda cu un punct procentual, până la 4,75%, ceea ce a determinat creșterea ROBOR de de astăzi.

Pentru creditele acordate după luna mai 2019, se folosește indicele de referință pentru creditele în lei (IRCC), a cărui valoare de 2,65% se aplică în perioada iulie-septembrie. Indicatorul va fi actualizat la sfârșitul lunii septembrie, iar analiștii estimează că valoarea acestuia va fi peste 4%.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday