Potrivit datelor publicate de Banca Națională, Robor 3M a scăzut joi la nivelul de 2,05%, după ce miercuri era cotat la 2,15%. Este cel mai mic nivel înregistrat după 21 martie 2018. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 2,13% de la 2,24%.

Miercuri, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Măsura a fost luată pentru a atenua impactul economic al crizei provocată de pandemia de coronavirus.

Este pentru a treia oară în acest an când BNR a decis reducerea dobânzii de referință, după modificările operate în martie și mai.

IRCC (indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor), care a înlocuit ROBOR la calcul creditelor noi acordate de bănci din mai 2019, se situa la nivelul de 2,41% în primul trimestru al anului. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday