Avertismentul a venit la momentul în care milioane de persoane se pregăteau să participe la ceremonii religioase sau la adunări organizate chiar de premierul țării sau alți politicieni din partidul de guvernământ. Tot la începutul lui martie, un amplu protest organizat de zeci de mii de fermieri a avut loc la marginea capitalei New Delhi. 

Conform unei organizații a epidemiologilor din țară, citată de Reuters, aceste evenimente au avut loc la câteva săptămâni după ce, în februarie, era descoperită noua variantă indiană de Covid cu mutație dublă, B.1.617. Aceștia spun că i-au atras atenția inclusiv ministrului Sănătății, dar acesta a prezentat un comunicat de presă despre noua tulpină abia la două săptămâni după ce primise un raport în acest sens, și nu a menționat nimic despre gravitatea noii variante. 

Guvernul nu a luat ulterior nicio măsură de restricție pentru populație, iar până la începutul lui aprilie, numărul cazurilor crescuse deja de 4 ori. Totuși, cei mai mulți dintre epidemiologii care au lansat acest avertisment nu au propus și alte restricții suplimentare la acel moment. 

India, copleșită în acest moment de înmulțirea cazurilor, nu are paturi libere în spitale, medicamente și oxigen. Autoritățile au raportat sâmbătă 401.993 de noi cazuri, un record la nivel mondial. De altfel, din februarie și până în prezent, numărul cazurilor noi raportate a crescut cu 7,7 milioane. Anterior, Indiei i-a luat 6 luni să înregistreze precedentele 7,7 milioane de cazuri.

SUA și Australia au interzis vineri seara intrarea în țară a tuturor persoanelor care au călătorit recent în India. În contextul în care sunt 9.000 de cetățeni australieni în India, cei care se întorc acasă riscă să primească până la cinci ani de închisoare și amenzi.

Sursa: Reuters

Foto:  | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday