Infecția este cauzată de expunerea la un tip de mucegai care se găsește de obicei în sol, plante sau fructe și legume în stare de descompunere. Mucormicoza afectează sinusurile, creierul și plămânii, iar persoanele cu diabet, cancer sau SIDA pot dezvolta forme grave. În general, infecția are o rată de mortalitate de 50%, iar unele persoane pot fi salvate doar prin îndepărtarea unui ochi. Totodată, 80% dintre pacienți au nevoie să fie operați în cel mai scurt timp. 

În ultimele luni, în India, multe dintre infecțiile cu “ciuperca neagră” au apărut în rândul persoanelor bolnave de Covid, sau chiar vindecate. Medicii din India sunt de părere că există o legătură între tratamentul împotriva Covid cu steroizi și mucormicoză. De asemenea, doctorii din țară au declarat pentru BBC că, la cazurile de persoane vindecate de Covid, infecția apare între 12 și 18 zile de la recuperare.

Peste 29 de regiuni din India au decretat epidemie de mucormicoză. Cele mai afectate sunt Gujarat și Maharashtra, unde s-au înregistrat mai mult de jumătate din totalul cazurilor. Medicii din aceste regiuni spun că secțiile speciale din spitale, deschise pentru tratarea pacienților cu Covid, rămân rapid fără locuri. 

Infectarea cu ciuperca neagră a devenit acum mai problematică decât cea cu coronavirus. Dacă pacienții nu sunt tratați corespunzător și la timp, rata de mortalitate a mucormicozei poate ajunge chiar și la 90%. Costurile tratamentului sunt mari, iar medicamentele folosite sunt limitate”, a declarat Dr. Pandey, șeful departamentului de medicină al unui spital din Maharaja, unde sunt internate 185 de persoane care suferă de această infecție, față de 8, acum o săptămână. 

Tratamentul constă într-o injecție cu amfotericină B, un antifungic, care trebuie administrată în fiecare zi, timp de opt săptămâni. 

 Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday