Noul tip de vaccin folosește inele de ADN numite plasmide, care, introduse în corp, produc doar una din proteinele din alcătuirea virusului Covid-19. După ce aceste proteine sunt produse, ele sunt recunoscute și distruse de sistemul imunitar, care astfel învață să recunoască și să distrugă și coronavirusul.

Vaccinul nu este administrat intramuscular, precum vaccinurile Pfizer, Moderna sau Astrazeneca, ci subcutanat (sub piele), unde sunt prezente o multitudine de celule ale sistemului imunitar, care învață astfel să răspundă la coronavirus. Momentan, vaccinul nu se administrează cu o seringă, ci cu un dispozitiv special fără ace.

În urma testelor clinice efectuate pe 28 de mii de participanți, vaccinul a avut o eficacitate de 67% împotriva tulpinii Delta, ceva mai mică dar apropiată de eficacitatea vaccinurilor de tip ARN-mesager (88% Pfizer), însă necesită nu două ci trei inoculări succesive pentru a ajunge la această eficiență.

Totuși, acest vaccin se poate dovedi un mare pas în lupta cu coronavirusul la nivel global, pentru că este mai ușor de produs decât vaccinurile de tip mRNA, este mai stabil și nu necesită răcire la temperaturi joase, făcând utilizarea în zone subdezvoltate mult mai facilă. Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt mai scumpe, necesită condiții speciale de stocare și transport iar producția încă nu poate ține pasul cu cererea, ceea ce a făcut ca țările dezvoltate să aibă un acces la vaccinare disproporționat față de cele sărace.

Cel puțin încă zece vaccinuri de tip ADN contra coronavirusului sunt în diverse faze de testare.

Sursa: Nature

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday