Incendiu puternic la Catedrala Notre Dame din Paris, unde au intervenit sute de pompieri. Autoritățile transmit că flăcările au izbucnit într-o zonă a clădirii unde se făceau renovări. Emmanuel Macron și premierul Edouard Philippe s-au deplasat la fața locului. Pompierii citați de Reuters și BBC transmit că au reușit să salveze structura de rezistență a clădirii. 

UPDATE: Pompierii au reușit să lichideze incendiul, după câteva ore, transmite BBC. Președintele Emmanuel Macron, prezent la fața locului, a transmis că monumentul istoric va fi refăcut în totalitate și că va fi lansată o strângere de fonduri la nivel național în acest sens, scrie BBC.

Turnul central și tavanul s-au prăbușit însă. Securitatea civilă franceză explică într-o postare pe Twitter că nu s-a putut interveni cu apă aruncată din elicoptere sau avioane, deoarece greutatea acesteia ar putea duce la prăbuşirea completă a structurii.

BBC scrie că anul trecut, Biserica Catolică din Franța a lansat un apel urgent pentru strângerea de fonduri pentru salvarea catedralei, care începuse să se degradeze sever. Construcția catedralei a început în 1163, iar lucrările au fost finalizate în secolul al XIII-lea. Turnul care s-a prăbușit fusese construit în secolul al XIX-lea. 

Live video

UPDATE: Momentul în care una dintre turle și un tavan s-au prăbușit.

Sute de parizieni, șocați de amploarea incendiului care a afectat catedrala Notre-Dame din Paris, s-au strâns în stradă pentru a se ruga și a cânta împreună, după cum arată imaginile publicate de Le Parisien și citate de G4Media. 

Emmanuel Macron a transmis un mesaj pe Twitter: ,,Notre-Dame este în flăcări. Emoția unei națiuni întregi. Gândul meu se îndreaptă către toți catolicii și toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist să văd că arde o parte din noi”.

Fumul putea fi văzut atât la vârful catedralei, cât și lângă cele două turnuri, potrivit Reuters care citează martori oculari.

Din primele informații nu există persoane rănite. Nu se cunoaște deocamdată însă amploarea incendiului și cât de afectată este clădirea.